Meztelen tömeg Bécsben

A meztelen tömeget 2008. május 11-én fényképezi le a New York-i művész az Ernst-Happel stadionban, az UEFA EURO 2008™ döntőjének helyszínén.

Majdnem egy évtized után Spencer Tunick ismét megrendezi meztelen emberekből álló installációját Bécsben. "Nem keresünk nudistákat, exhibicionistákat és modelleket. Hétköznapi embereket keresünk, egyetemistákat, orvosokat, munkásokat, sportolókat és focistákat", mondta a művész az EURO 2008 művészeti projektjének bemutatása révén. A március 6-ai első felhívás óta már több mint 2.000 ember regisztrált. A további jelentkezéseket a www.tunickvienna.at oldalon várják a szervezők.

Az amerikai művész 1992-ben kezdett el meztelen embereket fényképezni New York utcáin. 1994 óta világszerte több mint 75 installációt rendezett. Fényképeihez kísérleti elrendezésekben állítja össze az embercsoportokat a nyilvános térben, és lelkesíti őket, hogy együtt képviseljenek egy adott művészeti értéket és legyenek részeseivé az időszakos installációknak.

A legnagyobb akcióra 2007-ben került sor Mexikó City-ben, ahol egyszerre 18.000 embert kapott lencsevégre. Még ugyanebben az évben 600 ember kísérte őt el a svájci Aletsch gleccserre, hogy a hideg ellenére is levetkőzzenek, ekként hívva fel a figyelmet a klímaváltozásra. Bécsben a Kunsthalle Wien számára 1999-ben már egyszer készültek ilyen munkák a kettes vonalon, akkor 400 ember részvételével.

Maga a fotósorozat és az installációhoz készült film június 23.-tól tekinthető meg a Kunsthalle Wien public space területén. A Spencer Tunick. The Beautiful Game c. kiállítás megnyitóján a résztvevők, limitált példányszámban, meg is kapják az elkészült és a Kodak által támogatott fotókat.

Az ÖBB a maga környezetbarát ajánlataival támogatja ezt az egyedülálló művészeti projektet, és összesen 2.008 résztvevőnek biztosít ingyen vonatjegyet az oda- és visszaútra Ausztria határain belül. A készlet még nem fogyott el!

A művészeti projektet a "2008 - Österreich am Ball" c. projekt, a Kunsthalle Wien és a Kunst im öffentlichen Raum GmbH szervezi.

Jelentkezés: www.tunickvienna.at

Forrás: MTI-OTS