ORTT: csökkent a panaszok száma

Lényegesen csökkent az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához benyújtott panaszok száma; az első negyedévben összesen 43 beadvány érkezett, és mindössze hat esetben adtak helyt azoknak - ismertette Fátyol Éva, a testület soros eln

Az MTI kérdésére elmondta, hogy az elmúlt év azonos időszakában 81 panaszt kaptak.
Bordás Vilmos, a testület múlt év végén leköszönt elnöke ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a panaszok száma azért csökkent, mert az Alkotmánybíróság kivonta a hatáskörükből a nem kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát felvető "egyéb panaszokat", amelyek eddig rendre az ügyszám kétharmadát adták.

Fátyol Éva ismertetése szerint pártoktól összesen hét panaszt kaptak, de egyik sem a népszavazási kampánnyal összefüggésben érkezett. A kampánnyal kapcsolatos kérdéseket a megyei választási bizottságok, illetve az Országos Választási Bizottság bírálja el.

Fátyol Éva az esetek közül kiemelte, hogy a Tánczos Gábor-ügy kapcsán a Vas megyei bíróság elnöke bepanaszolta az összes elektronikus műsorszolgáltatót és az írott sajtót is, azonban elutasították a beadványát, mivel a műsorszolgáltatóhoz nem fordult panasszal. (A Vas Megyei Bíróság azért fordult az ORTT Panaszbizottságához, mert szerintük rosszhiszeműséget feltételez, hogy egyes sajtóorgánumok a Tánczosról szóló híradásokban megkérdőjelezik a bírósági eljárások tisztességét, a bizonyítékok értékelését).

Mint mondta, ez az ügy is jelzi, hogy a nézők továbbra sincsenek egészen tisztában azzal, hogy hogyan lehet a panaszbizottsághoz fordulni, "még egy jogász sem". Hozzátette: internetes oldalukon részletesen feltüntették a beadványozás menetét.

A soros elnök példaként említette, hogy legtöbbször azért kell elutasítaniuk a beadványokat, mert az azokat benyújtók nem tartják be a határidőket vagy nem fordulnak a műsorszolgáltatókhoz.
Forrás: MTI