Megnyílt a világ legrégebbi képzőművészeti vására

Kétszeres magyar vonatkozása is van a világ legrégebbi nemzetközi modern és kortárs képzőművészeti vásárának, az Art Cologne-nak, amely szerdán nyitotta meg kapuit Kölnben.

A kereken 150 - német és külföldi - kiállító között ugyanis magyar galéria is van, a vásár élén pedig Moholy-Nagy László unokája, Daniel Hug áll. A festő, szobrász, fotográfus és író Moholy-Nagy Lászlónak, a huszadik század eleji Bauhaus építészeti stílus Németországban is nagy tekintélynek örvendő magyar alapítójának unokája 1968-ban Svájcban született, amerikai állampolgár és Los Angelesben él. A vásárszervező társaság korábbi közleménye szerint kurátorként, galériavezetőként és nemzetközi művészeti vásárok szervezőjeként egyaránt nagy tapasztalatokkal rendelkezik.
A két és fél éve működő Erdész & Makláry Galériának annak ellenére sikerült kiállítóként minősíttetnie magát Kölnben, hogy az elbírálás rendkívül szigorú. A vásárra való bejutás fő feltétele, hogy a kölni zsűri tagjai által ismert és becsült művészekből kell összeállítani a kiállítás anyagát, s ennek a galéria teljes egészében eleget tett.

Az Art Cologne egyébként a Moholy-Nagy-unoka születése előtt egy évvel, 1967-ben indult, akkor még Kunstmark Köln néven. A kiállítás egyben vásár, továbbá képzőművészek, galériások, valamint műkereskedők és műgyűjtők találkozóhelye. Szakemberek szerint fennállásának első évtizedeiben szinte teljes egészében sikertörténetnek számított az 1945 utáni modern és kortárs képzőművészet immár hagyományos nemzetközi rendezvénye. Az elmúlt években azonban a konkurencia jelentősen felerősödött, Bázel és Berlin, London és Miami egyaránt a kölni vásár babérjaira törtek. Bírálat érte Daniel Hug elődje, Gerard Goodrow munkáját is, s a szervezők új stratégiát dolgoztak ki. Ennek jegyében a résztvevők száma is jelentősen csökkent a korábbiakhoz képest, s a vásár munkáját ötletekkel és javaslatokkal egy kilenc tekintélyes, külföldi, illetve német galériavezetőből álló tanács is segíti. Emellett Daniel Hug is újszerű művészeti és stratégiai irányító feladatot lát el.

A vasárnapig tartó vásár nemcsak szakmai kiállítás, hanem nyitott a művészetet kedvelő nagyközönség számára is. A szervezők az öt nap alatt mintegy 70 ezer látogatóra számítanak.
Forrás: MTI