Még mindig nincs megegyezés

Nem született megegyezés a BKV Zrt. vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között a péntekre tervezett munkabeszüntetésről szerda reggel, az első tárgyalási fordulóban. Az egyeztetések délután négy órakor folytatódnak - közölte Nemes

A szóvivő elmondta, hogy több olyan esemény van szerdán, amely befolyásolhatja a tárgyalások kimenetelét: a városüzemeltetési bizottság a BKV székházában tart kihelyezett ülést, és Nemes Gábor értesülései szerint a főváros és a közlekedési cég is egyeztet a kialakult helyzetről.
Bartha Pál, a sztrájkbizottság másik szóvivője közölte, hogy az esetleges pénteki sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről sem sikerült egyezségre jutniuk a szakszervezeteknek a munkáltatóval. A munkáltató ragaszkodott a legalább 50 százalékos üzemhez, míg a szakszervezetek az éjszakai járatokat közlekedtetnék tovább üzemkezdéstől.

A jelenlegi helyzetben a megegyezés hiánya azt jelenti, hogy a szakszervezetek nem tudnak garantálni semmilyen forgalmat az esetleges pénteki egész napos sztrájk alatt - mondta a szóvivő.
Az éjszakai járatok viszont a normális menetrend szerint közlekednek majd, így a sztrájk csak 4.30-kor lép életbe - tette hozzá Bartha Pál.

A BKV Zrt. szerdai közlése szerint a szakszervezetek nem igénylik munkaügyi közvetítő segítségét, és továbbra sem kötnek kompromisszumot a követeléseikkel kapcsolatban.

A szakszervezetek sérelmezték, hogy sem a kormány, sem pedig a fővárosi önkormányzat nem vett részt a szerda délelőtti megbeszéléseken. Ugyanakkor a korábbiakhoz hasonlóan most is elzárkóztak az elől, hogy a megegyezés érdekében igénybe vegyék a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatának segítségét - írta a cég.

A társaság vezetése bízik abban, hogy közelednek az álláspontok, és amennyiben a munkabeszüntetés elkerülhetetlen lenne, az elégséges szolgáltatás mértéke akkor sem volna kevesebb, mint 50 százalék.

A múlt hétfőn tartott sztrájk idején a felmérések szerint az autóbuszvezetők mintegy 99 százaléka, a villamosvezetők 95 százaléka, a metró- és HÉV-járművezetők 82 százaléka nem vette fel a munkát. A szellemi munkavállalók részvételi aránya viszont nem haladta meg a 2 százalékot - áll a közleményben.

A cég továbbra is bízik abban, hogy a pénteki sztrájk elkerülhető lesz, és nem bénul meg a főváros közlekedése.

Szerda lehet az utolsó nap, amikor a tárgyalók egyezségre juthatnak. A sztrájkbizottság szóvivői kedden azt közölték az MTI-vel, hogy szerda éjfélig hajlandóak tárgyalni a követelésekről, azután már a péntekre időzített, egész napos sztrájk technikai lebonyolításával foglalkoznak.
Forrás: MTI