Gombakivonattal a rák ellen

Egy gombából nyert kivonat, amelyet Kelet-Ázsiában évszázadok óta használnak a gyógyászatban, megállíthatja a laboratóriumi mellráksejtek növekedését, így új fegyver lehet a kór elleni küzdelemben - közölték amerikai kutatók.

A Phellinus linteus elnevezésű gombafaj rákellenes hatásúnak bizonyult mellráksejtek laboratóriumi vizsgálatakor. A kutatók szerint az AKT nevű enzimet blokkolja, amely a sejtnövekedést irányító jeleket ellenőrzi.

A kínai, koreai és japán orvoslásban is ismert gomba tumorellenes hatását korábban már bőr-, tüdő- és prosztatarák sejtjeivel szemben is kimutatták. A mostani, mellráksejteken végzett kutatás azonban az első, amikor a hatásmechanizmust is kezdik megérteni a tudósok.

Daniel Sliva, az indianapolisi Metodista Kutatóintézet munkatársa elmondta, hogy a gomba kivonata csökkentette az új ráksejtek ellenőrizetlen növekedését, visszaszorította agresszív viselkedésüket és elzárta az újonnan kialakuló, a tumort tápláló véredényeket.

"Ma még nem tudjuk ezt az új tudást alkalmazni a modern orvoslásban, de reméljük, hogy tanulmányunk más kutatókat is bátorít a gyógyító gombák rákkezelésben való alkalmazhatóságának feltárására" - mondta Daniel Sliva, a British Journal of Cancer szaklapban megjelent kutatás vezetője.
Forrás: MTI