Új Díszpolgár

A községért végzett eredményes tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet adományoz Páty önkormányzata Laboda Gábor MSZP-s parlamenti képviselőnek - közölte a Pest megyei falu polgármestere kedden az MTI-vel.

Bognár András (független) elmondta, hogy az országgyűlés 2005-ben hozott törvényt a fővárosi agglomerációban a termőföldek művelésből történő kivonásának további meggátlására, ami az érintett települések aránytalan terjeszkedését kívánta korlátozni. Pátyon ebben az időben éppen nagyszabású beruházásokba akartak kezdeni, s a törvény alkalmazása a falunak milliárdos nagyságrendű eladósodást okozott volna. Ezért fordult a község vezetése a területileg illetékes parlamenti képviselőhöz, segítségét kérve a vészhelyzet megoldásához - tette hozzá a polgármester.
Közlése szerint az egyébként Ürömön polgármester Laboda Gábor egyéni képviselői indítványt terjesztett a parlament elé, kérve, hogy adjanak zöld utat a folyamatban lévő pátyi beruházásoknak és erről sikerült is meggyőzni társait. Így a parlament döntése szerint a kérdéses területek ipari, illetve különleges sportövezeti besorolást kaptak.

Ennek eredményeként jött létre a külföldi befektetők által finanszírozott M1 Üzleti Park és egy nemzetközi színvonalú golfpálya a falu határában. A helyben termelődő, évi több száz millió forintos többletjövedelem meghozta a falunak a fellendülést, 300 millió forintból új óvoda, 400 millióból pedig iskola épülhet. A tervek szerint 2010-ig a 6.000 lakosú helység valamennyi utcáját közművesítik, aszfaltozzák.

Pátynak Laboda Gábor a kilencedik díszpolgára, a kitüntetéssel járó Aranyláncot szerdán veheti át - mondta Bognár András.

Forrás: MTI