Túl elektrosokkolták a "csávót"

K. Róbert 17 évesen került először a pszichiátriára kábítószer-használat miatt; az elkövetkező években több alkalommal kezelték újra és újra a pszichiátrián, ahol egyre rosszabb állapotba került és egyre több pszichés probléma jelentkezett nála.

2006 szeptemberében, egy közeli rokon halála után a fiút a pszichiátrián 10 alkalommal elektrosokkolták. Édesanyja elmondta, az ehhez szükséges engedélyt vele íratták alá, azzal az ürüggyel, hogy "oxigént vigyenek az agyába". Az anya csak másnap tudta meg, hogy fiát valójában elektrosokkolták.

A fiú állapota onnantól kezdve folyamatosan rosszabbodott; áthelyezték a krónikus osztályra, ahol folyamatosan az ágyhoz kötözve tartották. Azóta mind mentálisan, mind fizikailag tönkrement.

Az édesanya elkeseredésében egy pszichiátriai visszaélések feltárásával foglalkozó alapítványhoz fordult, amely az eset dokumentálása után panasszal fordult az illetékes hatóságokhoz. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke szerint egyáltalán nem ritkaság, hogy a páciensek a pszichiátriai kezelést követően tönkremennek; az alapítvány több mint egy évtizedes hazai munkája során számos hasonló esettel találkozott már.
Forrás: MTI