Száműzték a bugyikat a közterekről

Betiltották Taskentben a fehérnemű erkélyeken való szárítását, az indoklás szerint azért, mert ez kedvezőtlen benyomást kelt a város látogatóiban. Üzbegisztán fővárosa fennállása 2200. évfordulójának megünneplésére készül.

Az ünnepség ugyan csak egy év múlva esedékes, de a városi hatóságok már hozzáláttak a készülődéshez. Ezzel függ össze a fehérnemű száműzése a balkonokról.

Jelenleg a polgármesteri hivatal megbízásából röplapokat osztogatnak, amelyeken figyelmeztetik a taskentieket, hogy a rendelet megsértői első ízben szigorú megrovásban részesülnek, aki másodszor is erre vetemedik, annak pénzbírságot kell fizetni, és ha netán valakit harmadszor is rajtakapnak, hogy alsóneműjét az erkélyen teszi közszemlére, akkor bíróság elé állítják az illetőt.
Taskent, Üzbegisztán fővárosa a Selyemúttól északra, a kazah határnál, a Tien-San hegység nyugati peremén elterülő iparváros.

A XVII-XVIII. században I. Péter cár tette az orosz birodalom részévé, 1917 után a Szovjetunió autonóm köztársasága lett, s függetlenséget 1991-ben nyerte vissza. Taskentben a térség gazdag történelmének viszonylag kevés emléke maradt fenn, de a Selyemúton fekvő üzbég városokban, így Buharában és Szamarkandban a nagy idők számos látványos építménye csodálható még meg.
Forrás: MTI