Kevesebb sör lesz a felmelegedés miatt?

A globális felmelegedés egyik súlyos következménye lehet, hogy kevesebb lesz a sör, mivel jelentősen csökken a serfőző iparban felhasználható árpafajták száma - hangzott el a minap egy Új-Zélandon tartott serfőző-konferencián.

Emellett a felmelegedés okozta vízhiány a gabona minőségének romlását okozza, vagyis sok bár kínálatából idővel egyszerűen eltűnik a sör, ahol azonban mégis lesz, ott jóval drágábban árulják majd, mint manapság.

Az Orosz Tudományos Akadémia Genetikai Intézetének munkatársa ezzel kapcsolatban sietett megnyugtatni a kedélyeket. Kifejtette: a klímaváltozás valóban hiányt okozhat a minőségi árpából, és az egyre gyakoribb aszályok miatt megnő a magvak fehérjetartalma, ami kedvezőtlen hatással van a sör minőségére.

De a helyzet nem katasztrofális, először is mivel a Földön számos klímaövezet létezik, és az árpatermelést át lehet telepíteni hűvösebb vidékekre, másodszor pedig nemesíteni is lehet az új körülményeknek és a serfőzők igényeinek egyaránt megfelelő fajtákat.

Talán nem kell tehát nélkülözni a folyékony kenyeret épp a felmelegedésben, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Forrás: MTI