DVD Bob Dylan-ről

Ritkaságnak számító filmeket gyűjtöttek össze egy DVD-re Bob Dylanről, a rockzene első Pulitzer-díjasáról. Az amerikai rockköltő pályája első éveiből a newporti fesztiválokat örökítették meg, s a múlt év végén megjelent képes lemez a közelmúltban jutott e

A The Other Side of The Mirror című DVD-n Bob Dylannek az 1963-as, az 1964-es és az 1965-ös fellépéseiből láthatók és hallhatók részletek. A dalok nem ismeretlenek, hiszen a North Country Blues, a With God Our Side, az Only A Pawn in Their Game klasszikus darabja Dylannek, a Blowin in the Windet pedig nemzedékek himnuszának tartják. Bob mellett látható a felvételeken a fiatal és nagyon bájos, gyönyörű hangú Joan Baez, a Peter, Paul and Mary legendás folktrió. Rajtuk kívül szerepel a lemezen Pete Seeger, az elkötelezett folk ma is élő legendája és Johnny Cash, a countryzene egyik legnagyobb egyénisége.

Érdekes és történelmi jelentőségű eseménye volt az 1965-ös newporti fesztiválnak, amikor Bob Dylan először szerepelt "elektromos" zenekarral, erősítővel. Nos, a rocktörténelem úgy emlékezik, hogy a fesztivál közönsége meglehetősen elutasítóan fogadta ezt a produkciót és Dylant mint árulót ki is fütyülték. Nos, a DVD-n ebből semmi sem látszik-hallatszik: Dylan fellépése az évtizedek óta halott gitáros legendával, Mike Bloomfielddel és a számos zenészt, zenekart "kiszolgáló" Al Kooperl valamint Barry Goldberg billentyűsökkel nem akármilyen élmény.
A már említett dalokon kívül elhangzik Dylan repertoárjából többek között a Mr. Tambourine Man, az It Ain,t Me Baby, az All I Really Want To Do is.

Tavaly jelent meg egy másik visszapillantás Bob Dylan korai éveire, a Don,t Look Back is. A felvételeken Bob Dylan 1965-ös angliai fellépésének részletei láthatók halhatók. A koncerteken közreműködött Donovan, akit az angol Bob Dylanként emlegettek a hatvanas években és Alan Price, az Animals együttes billentyűse is.

A filmet az a D. A Pennebaker rendezte, aki a pop és rock legjelentősebb fesztiváljainak megfilmesítésében jeleskedett rendezőként, operatőrként és producerként. A nevéhez fűződik egyebek között az 1967-es montereyi popfesztiválról készült (sajnálatosan rövid) film, a Magyarországon nemrégiben forgalomba került Jimi Plays Monterey, amely Jimi Hendrix fellépését örökítette meg.

Pennebakernek egyébként magyar származású felesége van Chris Hegedüs személyében, aki forgatókönyvíróként, társrendezőként, operatőrként és hangmérnökként segítette Pennebakert.
Bob Dylanről számos film készült az utóbbi években: nemrégiben a magyar televízió bemutatta Martin Scorsese alkotását, a No Direction Home-ot.

A kétlemezes DVD azonban minden korábbinál teljesebben ábrázolja a rockikont.
Forrás: MTI