BKV a sztrájkról - közlemény

A BKV Zrt. a Főpolgármesteri Kabinet mai döntésének értelmében megkezdi a tárgyalásokat a közösségi közlekedést pótló alternatív megoldásokról. Nem megengedhető, hogy a szakszervezetek 24 órás sztrájkja miatt megbénuljon a főváros!

A szakszervezetekkel szemben a főváros és a BKV Zrt. álláspontja is az, hogy a Budapesten közlekedők érdekében biztosítani kell a közösségi közlekedés legalább elégséges szintjét. Arra az esetre is készülni kell, ha a szakszervezetekkel folytatott, elégséges szolgáltatásra vonatkozó tárgyalások eredménytelenül záródnak. Azért szükségesek ezek az előkészületek, hiszen a BKV Zrt. kompromisszumos javaslatait a szakszervezetek képviselői az eddigi tárgyalásokon rendre elutasították.

A főváros, illetve a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezetése egyaránt szeretné elkerülni az április 18-ára, péntekre tervezett szakszervezeti sztrájkot. Amennyiben azonban a munkabeszüntetés nem lesz elkerülhető, úgy az elégséges közösségi közlekedési szolgáltatás mértékét a BKV Zrt. vezetése minimum 50%-ban határozza meg. A szakszervezetek eszköze, a 24 órás sztrájk túllő a célon: senki nem büntetheti a fővárosiakat azzal, hogy egy napra ellehetetleníti az életüket, korlátozza a mozgásszabadságukat! Senki nem kényszerítheti arra az embereket, hogy esélyük se legyen eljutni az alapvető közintézményekbe - iskolákba, kórházakba -, vagy munkahelyeikre!

Amennyiben az 50%-os elégséges szolgáltatási mértékében a Társaság vezetése és a szakszervezetek képviselői nem tudnak megegyezni, úgy a BKV Zrt., a tulajdonos kérésének megfelelően alternatív lehetőségeket vonna be a közösségi közlekedés biztosításába a sztrájk ideje alatt. Ennek érdekében BKV Zrt. haladéktalanul megkezdi a tárgyalásokat a Volán társaságokkal, hogy szükség esetén a pénteki napon valamilyen formában segítsék a szolgáltatás
biztosítását.

A BKV Zrt. a mai napon levélben fordult az alvállalkozóihoz is. A kérdés hasonló: egy esetleges munkabeszüntetés ideje alatt tudnak-e az eddigieken felüli többletszolgáltatást nyújtani.
Forrás: MTI-OS