268 induló a Közép-Európa ralin

Összesen 268 autó, motor, quad és kamion rajtol az április 20. és 26. között Magyarországon és Romániában lebonyolításra kerülő Közép-Európa-ralin, amely a tereprali Dakar-széria első versenye lesz. Ezt Szalay Balázs a viadal szervezője mondta a budapesti

A Dakar után a legnagyobb, a világ legjobb és legismertebb terepralisait felvonultató megméretésen 132 motor és quad, 97 autó, valamint 39 kamion legénysége méri össze tudását.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kormány 200 ezer eurós költségvetési támogatásban - több mint ötvenmillió forint - részesíti a viadalt. Hozzátette: 240 nemzetközi sajtóakkreditáció érkezett és 160 tv-csatorna közvetít majd a versenyről, Magyarországról.

"Jó az országnak, jó az autósportnak és jó az ország imázsának, hogy megrendezhetjük ezt a versenyt" - mondta az államtitkár. " Ilyen sajtóérdeklődés csak nagyon ritkán adatik meg nekünk. Több tízezer külföldi vendég várható, jellemző, hogy Debrecenben már nem lehet szállást találni és a Balatonon is hasonló a helyzet."

Szalay, aki szervezőként és versenyzőként is részt vesz a nagyszabású eseményen, elmondta, hogy Magyarországról is népes mezőny indul a viadalon: összesen 11 autó, 6 quad és motor, továbbá 6 kamion próbál majd szerencsét a nehéz terepeken. A verseny teljes távja 2006 km, ebből 1110 km a mért szakasz.

"A világ legjobb versenyzői is eljönnek, itt lesz az összes gyári csapat, így az autósoknál a Hammer, a BMW, a Volkswagen és Mitsubishi, a motorosoknál pedig a KTM" - fogalmazott Szalay, majd hozzátette, 41 ország versenyzői rajtolnak a Közép-Európa-ralin, közülük a legnépesebb gárda - mintegy 30 százalék - a Dakar "őshazájából", Franciaországból érkezik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy "Hello Tavasz" néven ingyenes rendezvénysorozat színesíti majd az autós-motoros versenyt. A program pénteken Szegeden kezdődik, ahol a Dakar-autók bemutatója mellett többek között Charlie ad élő koncertet, majd jövő kedden Debrecenben, szerdán és csütörtökön Székesfehérváron, április 26-án pedig Balatonfüreden a célba érkezésnél lesz "vígasság".
Forrás: MTI