Tandíj - Gyurcsány szembe megy a népszavazás eredményével?

A Fidesz felszólítja a kormányt: ne próbálkozzon azzal, hogy visszahozza a tandíjat; erről a párt egyik országgyűlési képviselője beszélt vasárnap, Budapesten. "Határozottan felszólítjuk a Fidesz nevében a kormányzatot arra, hogy fejezze be a trükközést,

Hozzátette: ne próbálkozzanak semmiféle olyan előterjesztéssel, ami szembe megy az emberek akaratával.

Közölte: a választók a népszavazáson egyértelműen elutasították a tandíj bevezetésének kormányzati szándékát, elutasították a kormány oktatáspolitikáját. Ám, úgy látszik, Gyurcsány Ferenc folytja azt a gyakorlatot, hogy nem veszi figyelembe az emberek véleményét.

A kormány nem azon gondolkodik, hogy miként lehetne pótolni a kieső bevételt, hanem azon, hogyan lehetne visszahozni a tandíjat a felsőoktatásba - mondta Ágh Péter, majd hozzátette: ösztöndíjjal kellene a hallgatókat arra ösztönözni, hogy jobban tanuljanak, nem tandíjjal kellene őket riogatni.
Kérdésre válaszolva elmondta: korábban a Hallgatói Önkormányzatok (HÖOK) fejtette ki azt a véleményét, hogy valószínűleg politikai megrendelésre veszi ismét elő a tandíj kérdését a Rektori Konferencia. A testület április 22-re ígérte javaslatát, ám erről a koncepcióról miniszterelnök egy kereskedelmi televízióban már korábban beszélt.

A testület nyilvánosságra kerül javaslata szerint a felsőoktatásban a második évtől teljes átjárhatóság lenne az államilag finanszírozott és a tandíjas képzés között. Az, hogy ki melyik kategóriába kerül, az az elért tanulmányi eredmény függvénye lenne.

Ágh Péter emlékeztetett: idén csaknem 35 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket a felsőoktatásba, mint egy évvel korábban. A kormány ezt az adatot a népszavazás előtt el akarta titkolni, s csak március 9-e után hozta nyilvánosságra.

Az ellenzéki politikus elmondta: az OECD is felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon kevés a diplomás.
Forrás: MTI