Adóreform: Gyurcsány nem, Kóka igen

Gyurcsány Ferenc elutasítja a nagy adóreformot, Kóka János azonban továbbra is az adórendszer átalakítását szorgalmazza - derül ki a két pártelnök szombati nyilatkozatából. A Fidesz szerint Kóka János és Gyurcsány Ferenc is megbukott, egyiküknek sem hisz

Kóka János, az SZDSZ elnöke szombaton - az adórendszereket vizsgáló háromnapos, három országot érintő európai körútját értékelve - arról beszélt: az egykulcsos adó önmagában nem csodafegyver, nem oldja meg egy ország valamennyi problémáját, mégis számtalan példa mutatja, hogy Magyarország lemarad azok mögött, akik ezt bevezették.

A volt gazdasági miniszter az egykulcsos adó bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról azt mondta, az adórendszer egyszerűsítésének, a központi elvonás csökkentésének a legnagyobb nyertese mindenhol az adófizető. Véleménye szerint az egykulcsos adó mindenütt kifehéríti a gazdaságot, és tisztább, egyszerűbb, igazságosabb. Ez a rendszer miközben jó a gazdaságnak, megéri az államnak is, mert nőnek az adóbevételek, nő a legális foglalkoztatás, és csökken a munkanélküliség - tette hozzá.

Kóka János szerint Magyarország "fojtogató adócsapdába került", ahol alig hárommillió ember adóforintjaiból gondoskodik az állam tízmillió emberről.

Szerinte az állam a költségeit csak úgy tudja kifizetni, ha a bérből és fizetésből élőket, valamint a vállalkozásokat túladóztatja. Ugyanakkor az adócsalás, az adóelkerülés "mára Magyarországon nemzeti sporttá vált" - közölte Kóka János, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a szakértők az elcsalt adó összegét évente 2.500 milliárd forintra becsülik.

Az út során szerzett benyomásairól azt mondta: annak ellenére, hogy Finnországban, Észtországban és Romániában is kemény viták és jelentős politikai véleménykülönbségek vannak, a komoly pártokra mégsem "az országuk érdekeivel ellentétes populizmus vagy a cselekvésképtelenség" a jellemző.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök az MSZP választmányi ülését követő sajtótájékoztatón és délután egy pápai vallalkozói fórum is arról beszélt, hogy nagy adóreformra csak akkor van lehetőség, ha azt nagyarányú szociális-jóléti megszorítás előzi meg, ez utóbbit azonban elutasítja.

A kormányfő szerint Magyarországon nem adóreformvita folyik, hanem szociális-jóléti vita és a megszorításról szóló vita. Mint mondta, három álláspont létezik ma Magyarországon e kérdésben.

Egyik az SZDSZ véleménye, mely szerint a jóléti és az igazgatási kiadások területén megszorítás szükséges, mert ebből finanszírozható csak az adóreform. A szocialisták ezzel szemben a megszorítást elutasítják, de a reformokat támogatják, míg a harmadik, az ellenzék által képviselt álláspont szerinte úgy összegezhető, hogy "sem reform, sem megszorítás".

Gyurcsány Ferenc utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: ezt vállalhatatlannak és a jövőt felélőnek tartja.

Hozzátette, a szocialisták azt tartják, hogy vannak megszorítás nélküli reformok. "Nemet kell mondani a megszorításokra, de folytatni kell a reformokat, vannak megszorítás nélküli reformok is" - hangsúlyozta a kormányfő.

A Fidesz közleményben reagált a két pártelnök szavaira.

Cser-Palkovics András, helyettes szóvivő úgy látja, Kóka Jánosnak - gazdasági miniszterként - több éve lett volna arra, hogy a kormánykoalíció résztvevőjeként fejlessze a magyar gazdaságot, csökkentse az adókat. Ehelyett csak adóemelések és számos új adónem bevezetése köthető a nevéhez, valamint az 1 százalékos gazdasági "növekedés" és az elszabaduló infláció - áll a közleményben.

A Fidesz véleménye szerint Kóka Jánosnak már senki sem hisz, miután megbukott miniszterként, koalíciós partnerként és pártelnökként is.

A legnagyobb ellenzéki párt Gyurcsány Ferenc szavaira hasonlóan reagált. Szijjártó Péter közleménye úgy fogalmazott, a miniszterelnök már régen elveszítette az emberek bizalmát, kiábrándultak belőle a gazdasági élet szereplői és most már elveszítette parlamenti többségét is. Gyurcsány Ferenc politikája végleg megbukott, az emberek elsöprő többsége elutasította a hazugságokra, megszorításokra, az emberek értelmetlen megsarcolására épülő kormányzati politikát - közölte a Fidesz szóvivője, aki kitért arra is: Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely képes kivezetni az országot az egyre mélyülő válságból, ezért az embereknek minél előbb vissza kell adni a jövőről szóló döntés lehetőségét.
Forrás: MTI