Elképesztő: nyolcezer éves élő fa!

Feltehetően a világ legöregebb élő fáira, egy csoport lucfenyőre bukkantak Svédország nyugati részén. A lucfenyőkre Svédországot Norvégiától elválasztó hegységben, Dalarna megyében leltek.

A fák oly magasan nőnek, hogy elkerülték modern korunk összes veszélyét, beleértve a fakitermelést, ugyanakkor meg kellett küzdeniük az időjárás viszontagságaival.

A fák szénizotópos kormeghatározását Floridában, Miamiban végezték, s mint kiderült, a legidősebb közülük nyolcezer éves.

"Ennek alapján a svéd lucfenyők a világ legidősebb élő fái" - nyilatkozta Leif Kullman, az Umeai Egyetem professzora. Az eddigi rekorder, a kaliforniai famatuzsálem - egy toklászos erdei fenyő - korát "mindössze" 4500-5000 évesre becsülik.

Ezek a "lucfenyők voltak az első fák, amelyek a legutóbbi jégkorszak után gyökeret eresztettek" - vélekedik Lars Hedlund, svéd ökológus és klímakutató.

Mint rámutatott, a svéd famatuzsálemek révén megismerhető minden egyes klímaváltozás, amely az elmúlt nyolcezer évben bekövetkezett.

A fák törzse általában nem él 600 évnél tovább, ám a lucfenyők Leif Kulin professzor magyarázata szerint mindig új törzset növesztettek, amikor a régi elhalt.
Forrás: MTI