2009 elejére elkészülhet a telki edzőcentrum

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) bízik benne, hogy egy hónapon belül sikerül megállapodni egy pénzintézettel a telki edzőcentrum felépítésének finanszírozásáról, ebben az esetben pedig 2009. elején át lehet adni a létesítményt.

A központnak az eredeti tervek szerint idén áprilisra kellett volna készen állnia.
"Az OTP Bank az utolsó pillanatban lépett vissza a hitel folyósításától, amikor már szinte minden részletben megegyeztünk - mondta Scheer Sándor, az MLSZ alelnöke, a telki edzőcentrummal kapcsolatos munkálatok koordinátora a szövetség által szervezett pénteki háttérbeszélgetésen. - Ami ebben az ügyben pozitívum, hogy két másik pénzintézet szinte azonnal jelentkezett a szövetségnél.

Elkezdjük az egyeztetéseket, melyeket ideális esetben a május 14-i közgyűlésig be tudunk fejezni. Ha megállapodtunk a banki hitelről, akkor a megfelelő pénzügyi háttérrel nyolc hónap alatt felépül az edzőcentrum."

A telki létesítmény finanszírozásával kapcsolatban kiadott sajtóanyagból kiderül, hogy a 2,85 milliárd forint plusz ÁFA értékű beruházáshoz 2 milliárd forint plusz ÁFA hitelt venne fel az MLSZ, melynek futamideje 20 év.

A központban három nagypálya és - a futsalosok részére - egy kézilabdapálya, illetve egy 64 szobás szálloda épülne 128 személy részére, ezenkívül edzéslehetőséget biztosítana a centrum a strandlabdarúgók és lábteniszezők részére is.

Scheer az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az MLSZ 35 százalékosan tudná kihasználni a centrumot, amelynek üzemeltetése a szövetség százszázalékos tulajdonában lévő Telki Edzőcentrum Kft. feladata lesz. A szövetség bérbeadásból, külföldi csapatok fogadásából kíván további bevételekre szert tenni. Az előzetes tervek szerint 2012-től az edzőcentrumnak nyereségeset kell termelnie.

"Rengeteget spórolhatunk azon, hogy Telkiben készülhetne az összes válogatott, nem kellene szállásdíjakat fizetni, a szövetségi kapitányoknak lehetőségük lenne arra, hogy a bő keretet is összehívják és mindenki a szakemberek előtt készüljön napokon keresztül - mondta Szabó László, az MLSZ kommunikációs és stratégiai igazgatója. - Korábban erre nem volt lehetőség."

Telkiben működni fog a ProZone rendszer is, melynek segítségével pillanatok alatt minden játékosról rengeteg statisztikai adat áll majd a szakmai stáb rendelkezésére. A szakemberek információt kapnak a felkészülési mérkőzéseken a pontos és pontatlan passzoktól kezdve méterre lebontva arról, hogy ki, mennyit futott teljes intenzitással, továbbá a lassan, sőt a feleslegesen megtett méterek sem maradnak titokban.

Szabó hozzátette: a magyar futball jövőjét alapozhatja meg a telki edzőcentrum. Telkivel kapcsolatban kijelentette: a választásnál szempont volt, hogy minőségileg kiemelt területről van szó, amely jól megközelíthető, ha az M0-ás körgyűrű teljesen elkészül, akkor még könnyebben elérhető lesz.

Bicskei Bertalan, a magyar futballedzők képzésének elsőszámú irányítója azt mondta, hogy alig van olyan ország Európában, amelynek szövetsége nem rendelkezik a válogatottak részére létrehozott edzőközponttal. A szakember szerint egy ilyen létesítmény a magyar labdarúgás fejlődésének elindítója lehet, és ha rendszeresen itt készül a válogatott a megfelelő technikai háttérrel, akkor akár húsz helyet is előreléphet a nemzeti együttes a világranglistán.

Forrás: MTI