Semjén nekimegy az egészségbiztosítási reformnak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) - mondta Semjén Zsolt, a párt elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt kedden jutta

Amit a kormánykoalíció kitalált, az ellentétes a társadalom érdekeivel és sérti az emberek egészséghez való jogát - fogalmazott Semjén Zsolt.

Emlékeztetett arra, hogy a KDNP a kezdetektől ellenezte a társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezését és eddig is minden lehetséges eszközzel megpróbálták megakadályozni a törvény hatályba lépését.

Salamon László, a párt országgyűlési képviselője a részletekről elmondta: a beadványban eljárásjogi okból támadják a törvényt, mert szerintük az Országgyűlés alkotmánysértő eljárásban fogadta el a jogszabályt, továbbá a dokumentum nemzetközi szerződésekbe ütközik.

A képviselő kifejtette: elfogadhatatlan az eljárás, hogy "az utolsó pillanatban" került több mint száz módosító indítvány a képviselők elé, így ők nem tudták érdemben megvizsgálni azokat, továbbá ezen módosítók nem az úgynevezett koherencia zavarokat korrigálták, hanem "átformálták" a törvényt.

Salamon László kifejtette azt is, hogy az egészségbiztosítási törvény számos ponton ütközik egy 1927. évi genfi egyezménnyel, amelyet Magyarország 1928-ban ratifikált és még ma is hatályos. Az egyezmény 6. cikke szerint az egészségbiztosítást minden nyerészkedési célzat nélkül működő, vagy nem üzleti alapon működő intézményeknek kell ellátniuk - ismertette Salamon László.

Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón kérdés kapcsán közölte: beadványukat mindenképpen eljuttatják az Ab-hez, függetlenül attól, hogy az MSZP milyen változtatásokat fog hozni a törvényben.

A szocialisták az elképzelések szerint úgy változtatnának a pénztártörvényen, hogy abból kizárnák a magántőkét, és regionális alapon működő, száz százalékban állami tulajdonú pénztárakat hoznának létre.

Az ellenzéki frakcióvezető megjegyezte: ez az "öszvér megoldás" számukra elfogadhatatlan, és tovább növelné a rendszerben a bürokráciát, amelynek költségeit az állampolgárok fogják megfizetni és a járulékokból kevesebb pénz jut majd a gyógyításra.
Forrás: MTI