Nem az oktatás segít a romákon?

Nem az oktatás, hanem a tartós foglalkoztatás segítheti elő a romák valós társadalmi integrációját, ezért a kormányzatnak erre kell fektetnie a legnagyobb hangsúlyt - jelentette ki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke egy, a témában rendezett kedd

Az OCÖ kistérségi felzárkóztató programját ismertető konferenciáján Kolompár Orbán kijelentette: a valós társadalmi integráció első lépése a tartós foglalkoztatás kell legyen, ugyanis hiába szerveznek az embereknek oktatást, hiába iskoláztatják a szülők a gyerekeket, az anyagi szükségletek hiányában éhesen, ruhátlanul, a létbizonytalanság miatti elkeseredésben ez a program céltalanná válik. A tanulás egy hosszú távú befektetés. Ha nincs munkalehetőség, a romák oktatási, lakhatási és egészségi helyzete is romlik - tette hozzá.

Megjegyezte, piacképes szakképzésbe kell bevonni a romákat, nem pedig kosárfonásra, rongyszőnyeg-készítésre kell tanítani őket, ugyanis ez egy felesleges program, mindössze arra jó, hogy a statisztikai eredményeket javítsa.

A romavezető véleménye szerint a cigányság a közmunka-programból immár két évtizede nem tud kitörni, generációk nőnek fel úgy, hogy nem látnak példát maguk előtt, nem látnak munkába járó embereket, és a három, hat és kilenc hónapos önkormányzati foglakoztatási ciklus nem lehet jövőképe sem a cigányságnak, sem a hátrányos helyzetűeknek, tartós munkanélkülieknek.

A romák 40 százaléka nincs sem a munkaügyi központok, sem pedig a szociális ellátórendszer látóterében, zömében a feketegazdaságban kénytelenek lehetőséget találni, ahonnan már a "rabszolgaként dolgoztatott" külföldi munkavállalók is kiszorítják őket - mondta az OCÖ elnöke, hozzátéve, kitörési pont a roma vállalkozásfejlesztés lehet.

Közlése szerint az OCÖ 120 olyan vállalkozással van kapcsolatban, amelyek 7-8 ezer ember foglalkoztatását lennének képesek megoldani, ha erre megfelelő támogatást kapnának a kormányzattól. Példaként említette az autópálya-építési programot, amely idén tavasszal startol.

Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár előadásában azt hangsúlyozta, hogy 1993-tól - a különböző cselekvési programokon keresztül - nyomon lehet követni a kormányzati lépéseket. Hozzátette, a Roma Évtized Program most zajló kétéves cselekvési terve lehetőséget, erőforrást és felelőséget ad a társadalmi integráció megteremtésének.

Felidézte, hogy a hátrányos helyzetű és roma emberek foglalkoztatására komplex munkaerő-piaci programok indulnak 42,6 milliárd forintos uniós és hazai pénzekből, közoktatási integrációra 11,4, kis és középvállalkozások fejlesztésére 31,3, telepfelszámolásra pedig 2 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre. Az Útravaló ösztöndíjprogram négy, az etnikai ösztöndíj pedig 1,2 milliárd forintot biztosít a tanulni akarók szára - tette hozzá.

Az OCÖ által rendezett konferencián a hét regionális munkaügyi központ vezetője és valamennyi megye roma vezetője részt vett.
Forrás: MTI