Hillary a mellrák ellen

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért harcoló Hillary Clinton hétfőn közölte: elnökként azt a célt tűzné ki, hogy tíz éven belül meg lehessen találni a mellrák ellenszerét.

A volt first lady közölte, hogy elképzelése szerint évente 300 millió dollár szövetségi támogatást nyújtanának a rákkutatáshoz, a hangsúlyt a kezelésre, valamint a betegséget kiváltó genetikai és környezeti tényezők vizsgálatára helyezve.

A kormányzati segélyekkel a Nemzeti Egészségvédő Intézet, a Nemzeti Rák Intézet, valamint a védelmi minisztérium célzott kutatási programjait támogatnák. Ugyancsak segítenék az alacsony jövedelmű nőket abban, hogy a szükséges, például mammográfiai szűrővizsgálatokat elvégeztethessék.

Bill Clinton volt elnök felesége ezenkívül eltörölné a Medicare programban az ilyen vizsgálatok után fizetendő önrészt és programot indítana annak vizsgálatára, hogy előfordulnak-e faji alapú különbségek a betegség diagnosztizálása és kezelése terén.

Az Egyesült Államokban 2007-ben 40 ezer nő halt meg emlőrákban, és a becslések szerint idén újabb 240 ezer megbetegedést fognak kimutatni.

A megelőzéssel és felvilágosítással foglalkozó civil szervezetek között Amerikában talán a legismertebb a Susan G. Komen for the Cure alapítvány, amelyet Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete hozott létre mellrákban elhunyt nővére emlékére.
Forrás: MTI