A legnépszerűbb francia film

Egy jellegzetes észak-francia tájon játszódó szívmelengető komédia, az Isten hozott a ch,tiknél (Bienvenue chez les Ch'tis) című, február vége óta játszott produkció lett hazájában minden idők legsikeresebb francia filmje.

Az ezidáig 17 405 millió nézőt vonzó történet egy 41 évvel ezelőtti rekordot döntött meg - jelentették be hétfőn a filmet gyártó Pathe stúdió producerei. A korábbi csúcstartó Egy kis kiruccanás (Katonák a pácban) című második világháborús vígjátékra (Louis de Funesszel az egyik főszerepben) összesen 17 267 millió jegyet adtak el 1966-ban.

Danny Boon kedves sztorija egy postai alkalmazottról szól, akit a forró délről egy isten háta mögötti kis északi faluba helyeznek át. A komédia annyira megnyerte a franciákat, hogy minden esély megvan rá, hogy a Titanic húsz millión felüli nézőcsúcsát is lekörözze, holott eddig James Cameron Oscar-esős tragédiáját látta a legtöbb gall.

A 11 millió euróból (közel 2,8 milliárd forint) forgatott vígjáték az északon lakó, ch,tiknek gúnyolt franciákról terjedő sztereotípiákon viccelődik, mivel a hanyatló iparú bányavidék benszülötteit gyakran bélyegzik meg visszamaradott, otromba sörvedelőként. Az idegenként közéjük pottyant postás azonban megtanulja becsülni és szeretni a különcségeiket, szokásaikat és jellegzetes tájszólásukat.

A ch,tik körében különösen sikeres a film, és maga Nicolas Sarkozy, a francia elnök is kért belőle egy magánvetítést az Elysée palotában.

A térséggel szembeni előítéletek azonban szomorú aktualitást is nyertek a film kapcsán. Ugyanis egy hete egy kupadöntőn, amelyen az északnyugat-franciaországi Lens focicsapata játszott a Paris Saint Germainnel, a következő szégyenletes felirat jelent meg a lelátón: "Pedofilok, munkanélküliek, vérfertőzők: Isten hozott a ch,tiknél!"

A tettesek ellen nagyszabású rendőrségi nyomozás indult. A meccsen résztvevő elnöktől a miniszterelnökön át a Profi Labdarúgó Ligáig mindenki mélyen elítélte a történteket, és komoly felelősségre vonást helyezett kilátásba.        
Forrás: MTI