Százezernyi áldozat

"Emberek százezrei" válnak áldozatává a Franciaországban működő szekták új stratégiáinak, amelyek között szerepel mindenféle különös gyógyterápia, a nagy nemzetközi szervezeteknél folytatott lobbizás, vagy éppen korszerű eladási és az úgynevezett coaching

A Miviludes betűszóval rövidített francia minisztériumközi bizottság, amelynek a szekták szélsőségeivel kapcsolatos készenlét, illetve az azok elleni harc a feladata, a héten nyilvánosságra hozta sorrendben ötödik éves jelentését.

Jean-Michel Roulet, a Miviludes elnöke a jelentést bemutatva csütörtöki sajtóértekezletén kifejtette: a bizottság értékelése szerint a szekták "nagy képzelőerőről tesznek tanúbizonyságot", és 2000-től fogva főleg "az önmegvalósítás, a humanitárius tevékenység és mélylélek" témáira összepontosítva igyekeznek terjeszteni befolyásukat.

A jelentés elítéli a gyakran sarlatánok által alkalmazott terápiákat, amelyek során kiskori, nem egyszer szexuális zaklatásokra vonatkozó emlékeket igyekeznek feleleveníteni. Az Egyesült Államokban a múlt század második felében kialakult módszer a jelentés szerint "aggasztóan terjed" Franciaországban, ahol a pszichoterapeuták működését csak kis mértékben szabályozták.

Ugyancsak szektajellegű szervezetek alkalmaznak gyakran olyan kereskedelmi eladási módszereket, amelyek során a jóléttel kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat forgalmaznak, s a vevőket arra próbálják rávenni, hogy maguk is váljanak eladóvá. A jelentés szerint a szektás mozgalmak nemzetközi befolyásra is törekszenek, például az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vonatkozásában.

A Miviludes nem hagyja szó nélkül azt sem, hogy különböző mozgalmak a szektás megnyilvánulások elleni fellépést a vallásszabadság megsértésének tüntetik fel, erre vonatkozó nyilatkozataik nagy nyilvánosságot kapnak, éppenséggel növelve a szekták tekintélyét.

Forrás: MTI