Agyvédő kávé

A kávé hozzájárul szellemi frissességünk megőrzéséhez, mert csökkenti a koleszterin káros hatását szervezetünkre - állítják amerikai kutatók. A kávéval kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy fogyasztása mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának esél

Egy amerikai kutatócsoportnak a Journal of Neuroinflammation című szakfolyóiratban megjelent tanulmánya ad lehetséges magyarázatot ennek okára.

Az úgynevezett agy-vér gát az a szűrőrendszer, mely megvédi az agyat a véráramban keringő potenciálisan káros vegyszerektől. Korábbi tanulmányok azt bizonyították, hogy a vér magas koleszterinszintje "lyukacsossá" teszi ezt a szűrőrendszert, ami által érzékenyebbé válik az agy a káros hatásokra.

Az Észak-dakotai Egyetem kutatói nyulakon végzett kísérletükben napi egy kávét adtak az állatok egyik csoportjának. Koffeintartalmú étrendkiegészítővel tizenkéthetes, koleszterinben gazdag étrend nem károsította annyira a kísérleti nyulak agy-vér védőgátját, mint a "nem kávézó" kontrollcsoportét.

A "biztonságos drognak" számító, könnyen elérhető koffeint alkalmazni lehetne neurológiai rendellenességek terápiás kezelésében is - véli Jonathan Geiger, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint napi egy adag kávéban annyi koffein van, amennyi elegendő az agy védekezőrendszerének megóvásához.
Forrás: MTI