Évente negyedmillió baleseti halál

Évente negyedmillió ember hal meg az Európai Unió tagországaiban sérülések következtében, csaknem hetven százalékuk közúti baleset eredményeként - állapította meg az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KfV).

Az intézet csütörtökön közzétett tanulmánya szerint, amely az Európai Bizottság megbízásából készült, az adat azt jelenti, hogy naponta hétszáz sérüléses haláleset történik az EU-s országokban, azaz kétperceként veszti valaki életét sebesülés következtében. Ausztriában naponta tizenketten halnak meg emiatt, Magyarországon hozzávetőleg kétszer annyian az utóbbi három év átlagát tekintve.

A legveszélyeztetettebb a 15 és 24 év közötti korosztály. A KfV kimutatása alapján a halálesetek kétharmada vezethető vissza sérülésekre ebben a korcsoportban.

Az összeállításban közölt adatok szerint évente mintegy hatvanmillió embert kezelnek kórházban sérülésekkel, azaz többet, mint Olaszország teljes lakossága. Az ellátásukra fordított költségek meghaladják a 15 milliárd eurót.

A legtöbb sérült egyébként Ausztriában kap kórházi kezelést: az alpesi országban százezer lakosra 2860 kórházi ellátásban részesült sebesült jut.

Annak kockázata, hogy valaki halálos sérülést szenved, országonként változik. A legnagyobb biztonságban a hollandok élhetnek: náluk a haláleseteknek csupán 3,8 százaléka vezethető vissza sérülésre. A legveszélyesebb országnak ebben a tekintetben toronymagasan Litvánia számít. A balti államban a sebesülések okozzák a halálesetek 13 százalékát.

Abszolút számban a legtöbben Franciaországban halnak meg sérülés miatt (évente 40 ezren). Második a listán Németország 33.245-ös adattal, majd Lengyelország 25.047 halálesettel. A legkevesebben Máltán veszítik életüket ilyen okból (évente 127-en), Szlovéniában, Írországban és Észtországban pedig 1000-2000 közé esik a sebesülések okozta elhalálozások száma.
 
A nem halálos kimenetelű sérülések nyolcvan százaléka egyébként ott következik be, ahol az ember a legkevésbé számít rá: otthon, iskolában, szabadidős tevékenység vagy sportolás közben.
Forrás: MTI