Az EDR a vészhelyzeti kommunikáció jövője

Az Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer (EDR) a vészhelyzeti kommunikáció jövője, de teljes magyarországi használatához országos lefedettségre van szükség - hangzott el a Professzionális Mobiltávközlési Napon csütörtökön Budapesten.

Az EDR rendszer kétéves évfordulóján megrendezett konferencián Draskóczy József, az Országos Rendőr-főkapitányság híradástechnikai osztályvezetője a rendszer tapasztalatairól elmondta: 2008 első félévében több, mint 20 ezer EDR rendszerű készüléket üzemeltek be a rendőrségnél, melyeket élesben március 15-én próbáltak ki. Az alezredes szerint a rendszer ugyan este túlterhelődött és emiatt további fejlesztésekre van szükség, de az egységek nyomon követésénél és a bevetés-irányításnál jól vizsgázott.

A jövőben célokat említve Draskóczy József elmondta, hogy a rendőrségnek szüksége van egy zárt rendszerű EDR-re, de a válságkezeléshez a GPS technológiával együtt kellene használni. Elvárásként fogalmazta meg a rendszert fejlesztő és üzemeltető cégnek, hogy újabb bázisállomások felállításával országos lefedettséget érjenek el, illetve a válságkezelést támogató szolgáltatásokat fejlesszék tovább.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási informatikáért felelős kormánybiztosa megnyitójában azt mondta: az államigazgatás területén többféle rendszert használnak az egymás közti kommunikációra, de át kell térniük az egységes EDR használatra. Véleménye szerint az EDR is abba az irányba fog menni, mint az összes többi digitális fejlesztés: el kell jutnia az állampolgárig, vállalkozásig, akik illetve amelyek létrehozhatják elektronikus identitásukat, ezen keresztül pedig az állam köteles szolgáltatni nekik.

Az EDR rendszert két évvel ezelőtt vezették be Budapesten, azóta több országrészben is elérhetővé vált a használata, elsődleges felhasználói a készenléti szervek, illetve az államigazgatás.
Forrás: MTI