Irány a Himalája

Újabb "nyolcezres" meghódítására, vagyis egy nyolcezer méternél magasabb hegy megmászására készülnek a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat létrehozói.

A cél ezúttal Makalu, a Himalája hegységben, a Mount Everesttől 22 kilométerre keletre, a nepáli-tibeti határon emelkedő 8463 méter magas hegy, amely egy négyoldalú piramist formál. Az expedíció tagja Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és nem utolsósorban egyetlen hölgyként Sterczer Hilda. A hegymászók tavaly dupla sikert könyvelhettek el, megmászták a Gasherbrum I (8068 méter) és a Broad Peak (8047 méter)csúcsát is.

Az expedíció létszáma jóval kisebb a tavalyinál - amikor 11-en vágtak neki a két hegynek -, ennek oka a pénzhiány. Mindenki maga keresi a szponzorokat és idén csak négyüknek sikerült támogatókra lelni - közölték a hegymászók a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Kollár Lajos elmondta: eredetileg a Mount Everest északi fala volt a cél, de ezt az időközben kialakult tibeti helyzet miatt megváltoztatták.

Az expedíció április 10-én indul. Erőss Zsolt szerint Makalu híres sziklapiramisa nagy kihívást jelent számukra. Technikailag a nehezen mászható hegyekhez tartozik. Elsőként 1955-ben a Jean Franco vezette francia expedíció két tagja, Jean Couzy és Lionel Terray érte el a csúcsát.

A hegymászók azt tervezik, hogy az 5400 méteren kialakított alaptábor után már nem vesznek igénybe magashegyi teherhordókat és nem használnak oxigénpalackot.

Nemrég váltott a természetjáró túrázásról hegymászásra Sterczer Hilda. Intenzív nyári és téli tanfolyamok után az Alpokban mászta meg többek között a Paklenicát, a Höllentalt, a Grossglocknert, majd tavaly elérte a Kilimandzsáró tetejét és sikeresen teljesített a tavalyi expedíció tagjaként is. A távirati irodának elmondta: több ezer méter magasan semmivel sem lassúbb, vagy gyengébb férfi társainál, ugyanúgy bírja a tempót és nem okoz számára problémát az akklimatizálódás sem.

Mécs László hangsúlyozta: a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatot azért indították el, hogy az összes nyolcezres csúcsot érje el magyar hegymászó. A világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsából eddig nyolcat másztak meg magyarok.

Forrás: MTI