Életet ment a kezelés

Bloomberg - Egy új, brit vizsgálat eredményei igazolják, hogy azok az idős betegek, akik magas vérnyomásuk miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek hosszabb ideig élnek, és kevésbé vannak kitéve az agyi érkatasztrófa veszélyének.

A vérnyomáscsökkentő kezelés egyötödével csökkentette a halálozás veszélyét a vizsgálatban résztvevő betegek körében azokhoz képest, akik placebót kaptak, a mai napon az Amerikai Kardiológus Társaság Chicago-i kongresszusán bemutatott vizsgálat szerint. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer ugyanakkor az agyi érkatasztrófa veszélyét egyharmaddal, statisztikailag jelentős módon, csökkentette.

Ez a vizsgálat, amely a legnagyobb, amiben a vérnyomáscsökkentő kezelés eredményeit vizsgálták igen idős betegekben, ellentmond azoknak a véleményeknek, hogy a magas vérnyomás kezelése ezen betegek esetén nem jár számottevő előnyökkel. A vizsgálatot végző szakemberek kijelentették, hogy a vizsgálat eredményei alapján az orvosoknak kezelni kell a magas vérnyomást idős betegek esetén is.

"A mi vizsgálatunk előtt az orvosok bizonytalanok voltak abban, hogy az idős betegek ugyanazokat az előnyöket élvezik-e, ha a magas vérnyomásukat gyógyszeresen kezelik, mint ahogy azt a fiatalabb betegek esetén tapasztaltuk," mondta Cristopher Bullpitt a Londoni Imperial College geriátria professzora, a vizsgálat egyik szerzője, aki így folytatta: "a mi eredményeink tisztán megmutatták, hogy az idős betegek számára nagy előnyökkel jár a kezelés."

Az eredmények:

A kutatók 3 845 kórosan magas vérnyomással rendelkező beteget vizsgáltak Európából, Kínából, Tunéziából valamint Ausztráliából, akik vagy placebót, vagy aktív kezelést kaptak.

A halálozás csökkentése: azok esetében, akik aktív vérnyomáscsökkentő kezelést kaptak a halálos agyi érkatasztrófa 39%-ban, a szívelégtelenség (beleértve a halálhoz vezető szívelégtelenséget is) 64%-al, a szív-érrendszeri események (a szívinfarktust is beleértve) 34%-al kisebb arányban fordult elő. Mindezek az előnyök már a kezelés első évében jelentkeztek.

A vizsgálatot idő előtt leállították az aktív kezelés esetén talált előnyök miatt.

Röviden a Servier-ről

A Servier független gyógyszeripari csoport, Franciaországban a legnagyobb, világviszonylatban pedig a második legnagyobb francia gyógyszervállalat. A Servier évente összesen 3,3 milliárd eurós forgalmat bonyolít a világ 140 országában. A Servier több mint 20.000 munkatársat foglalkoztat világszerte, ebből 2.600-an a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak. A Servier forgalmának mintegy 25 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ami a szektorban tapasztalható átlag duplája. Valamennyi a Servier által a piacra bevezetett gyógyszer saját kutatás eredménye. A Servier jelenleg 78 kutatás-fejlesztési projecten dolgozik, 38 új, innovatív gyógyszer van a klinikai fejlesztés valamelyik fázisában.

Forrás: OTS