Polgármesterek a szentesi légimentőbázisért

A szentesi légimentő-bázis létrehozásának anyagi támogatására kérte a Csongrád megyei települések polgármestereit Magyar Anna, a megyei közgyűlés fideszes elnöke - tájékoztatta Varga Márta szóvivő kedden az MTI-t.

A Dél-Alföldön 2004 óta szünetel a légi mentés, ezért a bázis mielőbbi megépítése kiemelt feladat, de az egészségügyi tárca nem tett semmit - írta az 59 település vezetőjének küldött levelében Magyar Anna.

Hozzátette: az Egészségügyi Minisztérium többször módosított ígérete szerint majdan EU-s forrásból biztosítanák a fedezetet, ám a mai napig még a pályáztatás sem kezdődött el.

2007. május 21. óta jogerős a szentesi bázis építési engedélye, így már tavaly ősszel újraindulhatott volna a régióban a légi mentés - tudatta a politikus.

"Balesetek a kormányválság idején is sajnos szinte minden nap vannak a régióban. Nincs időnk várni az új egészségügyi miniszterre és ködös uniós forrásokra, amikor becslések szerint havonta 60-70 súlyos sérült helikopteres mentésére lenne szükség a térségben" - írta Magyar Anna.

Az elnök arra kérte az önkormányzati vezetőket, hogy vizsgálják meg, van-e lehetőség arra, hogy az adott település is részt vegyen abban a széles körű társadalmi összefogásban, aminek eredményeképpen a szükséges 90 millió forintból már 55 millió rendelkezésre áll.

Magyar Anna Botka László szegedi polgármesternek is írt, melyben a közgyűlési elnök reményét fejezte ki, miszerint a város - a Csongrád Megyei Önkormányzathoz hasonlóan - legalább tízmillió forinttal támogatja a beruházást.
Forrás: MTI