Nem várták meg a világvégét a krumpliveremben

Kedden reggel újabb 14 ember, köztük két gyerek hagyta el a barlangot Penza mellett, miután beomlott két fülke is - jelentették be a helyi hatóságok. A maguk ásta barlangba novemberben falazta be magát több mint 30 ember négy gyerekkel, hogy ott várja ki

A kedden előjöttek után az ismeretek szerint még 14 ember van a barlangban, köztük két gyerek.
Előzőleg már beomlott a barlang mindkét vége, s az omlás többek között betemette a konyhát, az élelmiszertartalékokat, a kutat és az illemhelyet. Emiatt pénteken hét asszony előjött már két macskával és egy papagájjal. Annyit kértek, hogy az imaházukba mehessenek, adjanak nekik egy tehenet, s hagyják őket békén az újságírók.

Azóta is kitartóan folytak a tárgyalások, de Vitalij Nyedogon, a még bent lévők vezetője csak az ortodox húsvét (április 27.) után akarta elhagyni a barlangot. Kedden azonban ő is előjött. Míg pénteken a hét asszony a mentőautók mellett elsétálva, gyalogosan ment el az imaházba, a kedden előjött emberek felszálltak a számukra előkészített buszra, s Nyedogon házához vitették magukat.

Pedig az utóbbi napokban már remek kiszolgálásban volt részük: a barlangiakat őrző rendőrök, meg a rendkívüli helyzetek minisztériumának a helyszínre rendelt emberei helyreállították a barlang levegőellátását, deszkákat adtak be, hogy a befolyó víz miatt sártengerré vált padozaton járni tudjanak odabent, s ha elfogyott a víz, csak kiadták a vödröt, s valaki máris hozta az utánpótlást.

A Komszomolszkaja Pravda című lap keddi száma German Sztyerligov ma remeteként élő volt oligarchát idézte, aki attól óvott: az egész barlangosdi talán csak PR-akció a szekta népszerűsítésére, s nem kizárt, hogy ugyanezen okból akár véres véget is érhet a történet, ha netán úgy döntenek, hogy mártírokra is szükségük van.

Alekszandr Dvorkin szektakutató viszont úgy vélte, hogy a dolog jól végződik majd. Ugyanakkor aggasztónak mondta, hogy hasonló kivonulások a civilizációból mostanában számos helyen történnek az országban. Többek között Jaroszlavl, Sztavropol és Vlagyimir környékén alakultak legutóbb ilyen szekták, s e háttér előtt fejtenek ki aktív tevékenységet "a totalitárius szekták, mint a szcientológia".
Forrás: MTI