Nem közérdekű mit hazudott Gyurcsány Sólyomnak

Elutasította a Fővárosi Bíróság (FB) kedden nem jogerősen azt a keresetet, melyet a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) ellen nyújtott be egy magánszemély közérdekű adatok kiadása miatt.

Kalmár László felperes azt kérte a KEH-től, hogy tételes bontásban közölje: mely adatok voltak valósak, s melyek valótlanok azok közül, amelyeket Sólyom László köztársasági elnök kapott a 2005-ös beiktatását követő hónapokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Kalmár László hivatkozott az államfő egyik 2006 novemberében adott nyilatkozatára, mely szerint Sólyom László a kormányfőtől ugyanazokat a valótlan adatokat kapta tájékoztatásul a magyar gazdaság állapotáról, melyeket az ország közvéleménye is megismerhetett.

A felperes elmondta azt is, hogy többek között azért fordult januárban a KEH-hez, mert a Gyurcsány Ferenc és Veres János pénzügyminiszter ellen valótlan gazdasági adatok közlésével okozott kár megtérítéséért indított perben szüksége lett volna a kért információkra. A KEH februárban azzal hárította el az adatszolgáltatást, hogy a kért információk a nyilvánosság számára hozzáférhetők, ezután perelte be Kalmár László a hivatalt.

Az FB kedden kihirdetett nem jogerős ítéletében elutasította a keresetet.

A szóbeli indoklás szerint a kért adatok már nyilvánosságra kerültek, továbbá azok különféle szempontú (például valós-valótlan) csoportosítására nem kötelezhető az alperes.

Ha Kalmár László fellebbez a döntés ellen, a KEH ellen közérdekű adatok nyilvánosságra hozása érdekében indított per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.
Forrás: MTI