Kék pattogatott kukoricát ettek az inkák?

A milánói egyetem kutatói újra felfedezték az inkák kék kukoricáját, amely antioxidánsokban gazdag, természetes szívmentő. A inkák kukoricája eredetileg vörös és kék színű volt. Ez a fajta termett meg a hideg éghajlatú vidékeken. Táplálék mellett textilfa

Az Európai Unió által finanszírozott "Flora-program" keretében kutató szakemberek azonban rájöttek, hogy ezek az anyagok, amelyeket tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, flavonoidokban, antioxidánsokban igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus okozta károsodások ellen.

Az egereken végzett kísérletek eredményei biztatóak. Két egércsoport vett részt bennük. Az egyik csoportot hagyományos sárga kukoricával etették, a másikat a kékkel. Azok, amelyek a kéket kapták, jobban ellenálltak a mesterségesen előidézett infarktusnak. Szívizomzatuk 30 százalékkal kisebb mértékben károsodott. A kék kukoricát a közeljövőben kipróbálják embereken is.

A nem génmanipulált kék kukorica további előnye, hogy jobban ellenáll az élősködőknek. Ezenkívül termesztése sokkal gazdaságosabb, mint például a feketeáfonyáé.

Nincs messze az idő, amikor a mozikban is az egészségvédő kék pattogatott kukoricát ropogtatják a fiatalok a közönséges sárga helyett - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI