Hagyó Miklós bojkottál

Hagyó Miklós Budapest sportéletét is felügyelő főpolgármester-helyettes, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Szinkronúszó Alszövetség elnöke bejelentette, hogy a tibeti eseményekre, a kínai vezetés részéről megmutatkozó, az emberi jogokat súlyosan

A szocialista politikus felkéri politikus társait, hogy - pártállásra való tekintet nélkül – csatlakozzanak ők is a kezdeményezéshez.

A főpolgármester-helyettes, a több civil szervezet és mozgalom által aláírt megkereséshez csatlakozott a bejelentésével, amely a magyar politikusoknak, sportpolitikusoknak a szabadságjogaiktól megfosztott tibetiek melletti állásfoglalásként kezdeményezte a hasonló lépéseket.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: nem tartja kívánatosnak az olimpia bojkottját, s a leghatározottabban visszautasít minden olyan kezdeményezést, amely bármely ország sportolóinak az olimpiai játékoktól való kényszerű távolmaradását kívánja előmozdítani. A közeli hetek kínai és tibeti eseményei azonban minden felelősen gondolkodó embert tiltakozásra késztetnek. Őszintén reméli, hogy – bár a tibeti kérdés diktatórikus kezelése most már eleve beárnyékolja a nyári játékokat – a rendezés és lebonyolítás során nem fog veszélybe kerülni az olimpiák békét és a nemzetek közötti egyenlőséget és barátságot közvetítő üzenete. A magyar sportolóknak – köztük számos budapestinek –, más országok olimpikonjaihoz hasonlóan remélhetően csak a sikeres szereplésre, a minél jobb teljesítményre és a csakis a sportlétesítményekben zajló küzdelmekre kell majd összpontosítania.

Hagyó Miklós felkéri politikus társait, hogy – pártállásra való tekintet nélkül – csatlakozzanak ők is a Tibetet Segítő Társaság, a Védegylet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Zöld Fiatalok kezdeményezéséhez, azaz magyar politikusok ne vegyenek részt az olimpián. Egyben kéri a kínai kormányt, hogy az emberi és kisebbségi jogi normák betartásával sürgősen tegyen lépéseket a tibeti váltság mindkét fél számára elfogadható megoldására.


Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési
Főpolgármester-helyettesi Kabinet Sajtóiroda
Forrás: MTI-OS