Felszántották a védett ősgyepet

Fölszántottak egy több hektár nagyságú, védett ősgyepet Deszk határában - tájékoztatta Király László, a Csongrád megyei falu alpolgármestere kedden az MTI-t.

A Szeged-Szőreg és Deszk között elterülő a 43-as út és a makói vasútvonal által határolt területen található szikes puszta egyedi természeti értékei miatt helyi védelem alatt áll, tulajdonosai csak legeltetésre használták - mondta az alpolgármester.

Az ősgyep egy háromhektáros részét szántották föl, feltehetően a hétvégén. Az elkövető pontos személye még nem ismert, feltehetően egy nagyobb, állattartással foglalkozó helyi cég megbízásából végezték el a munkát - közölte Király László.

Az önkormányzat vizsgálja az eset pontos körülményeit, azt milyen retorziókat alkalmazhat, valamint, hogy miként lehetne helyreállítani az eredeti állapotot, bár ez utóbbira az alpolgármester csekély esélyt lát. Az ősgyep növénytársulása rendkívül hosszú idő alatt alakult ki, még ha nem bolygatnák a területet a jövőben, akkor is évtizedekre lenne szükség a visszatelepülésre, ha pedig valamilyen haszonnövénnyel bevetik a felszántott földet, a regeneráció esélye minimálisra csökken - fogalmazott az alpolgármester.
Forrás: MTI