Esterházy Péter új kötete

Irónia, szépség, történelem, aranycsapat, apa, nagymama, nagynéni, nagybácsi, anya, élet és halál, főként halál, de az nagyon szépen megírva - mindez megjelenik Esterházy Péter új könyvében. A Semmi művészet című, április 14-én megjelenő kötet bemutatója

A könyvben a Kossuth-díjas íróra oly jellemző motívumok közül a családtörténeti szál, a plátói szerelem, a házastársi szeretet és az önreflektív szövegvilág egyaránt helyet kap - olvasható a kiadó összegzésében.

Péczeli Dóra, a kötet szerkesztője elmondta: a mű, amely az elbeszélő édesanyját állítja a középpontba, nagyon érzelmes, de nem érzelgős regény.

Jelen kötet első sora úgy hangzik: "Az anyának és a fiúnak!" - említette a szerkesztő, emlékeztetve arra, hogy az anya halálát nyelvi problémaként feldolgozó Szív segédigéi című 1985-ös regényt az "Atyának és Fiúnak" ajánlotta a szerző, a könyv utolsó sorában pedig azt ígérte: "Mindezt majd megírom még pontosabban is".

A Semmi művészet nem tekinthető egyértelműen a számozatlan, gyászkeretes oldalakon megjelent 1985-ös mű formai folytatásának, ugyanakkor talán nagyobb élvezetet nyújt a Szív segédigéi című írást ismerő olvasóknak - vélekedett a szerkesztő.

Az anya iránti ambivalens szeretetet és az apához való közeledést vezérfonalként kezelő történet során a foci a korábban jellemző elméleti konstrukcióból valós szereplővé válik: az aranycsapat tagjaihoz fűződő sztorikat az anya révén idézi fel a kötet.

"A Semmi művészet a föltámasztott anya könyve, az anyáé, aki ismeri a lesszabályt, és akinek nyelve, mely által a világhoz való viszonya meghatározódik, a futball nyelve. A fiú csak ehhez képest van, és minden és mindenki más is csak ehhez az anyafutballnyelvhez képest létezik" - olvasható a kiadó közlésében.

A szerteágazó családtörténet ugyan nem dokumentumregény, de az is kiderül belőle, hogy a szocializmus alatt hogyan viszonyult egy nemesi család a hatalomhoz - jelezte a szerkesztő.
A Semmi művészet című kötettel egy időben jelenik meg a mű hangoskönyv-változata: a sok humorral, reflexióval, önreflexióval, szomorú és vidám történetekkel fűszerezett írást maga az író, Esterházy Péter olvassa fel.

A könyvet az április 24. és 28. között rendezendő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál harmadik napján, szombaton mutatják be. A Millenáris Teátrumban tartandó rendezvényen a kötetből Esterházy Péter olvas majd fel, később pedig dedikálja is könyvét.

Esterházy Péter első szépirodalmi kötete Fancsikó és Pinta címmel 1976-ban jelent meg, ezt egyebek mellett az 1979-es Termelési-regény, az 1982-ben megjelent Ki szavatol a lady biztonságáért?, az 1984-ben kiadott Kis Magyar Pornográfia, valamint az úgynevezett apakönyvek, a Harmonia Caelestis és a Javított kiadás követte 2001-ben és 2002-ben. A szerzőnek a legutóbb 2006-ban jelent meg két kötete: az Utazás a tizenhatos mélyére, valamint a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok... című írás.
Forrás: MTI