Tiltakoznak a sávszélesítés ellen

Mintegy 4.500 aláírás gyűlt össze a Fővárosi Önkormányzat által tervezett, 2x2 sávos Külső Keleti Körút megépülése ellen, mivel az csendes, kertvárosi, zöldövezeti részen haladna keresztül, nem tartva az előírt védőtávolságot, továbbá felszíni vezetéssel

A közlemény szerint a XVIII. kerületi önkormányzat a jelentős lakossági tiltakozással kísért beruházás elfogadtatása érdekében március 30-ára helyi népszavazást írt ki. A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor kimondta, hogy szakszerűtlenül volt megfogalmazva a népszavazási kérdés.
A bíróság megállapította, nem derül ki, hogy mely kertvárosi részre gondolt a kérdés megfogalmazója, illetve, hogy a tervezett út pontosan milyen nyomvonalon haladna. Az indoklás szerint nem világos az sem, hogy a választópolgár mire mondana igent, vagy nemet - olvasható a közleményben.

Az út megépülése esetén a XVIII. kerületben előreláthatóan mintegy 60-80 ingatlan kisajátítására kerülne sor, és Pestszentlőrinc legcsendesebb zöldövezeti lakott területén haladna keresztül.
A közlemény szerint a 2010-re tervezett, öt pesti kerületet összekötő út megépülése ellen több kerület lakói is tiltakoznak, jóllehet a Fővárosi Önkormányzat szerint épp az ő érdekükben épülne meg az út.
Forrás: MTI