Megtréfálták az osztrák hírügynökséget

Meglepő jelentést közölt hétfőn déltájt az osztrák APA hírügynökség egy "Április Kőolaj Társaság Kft. (AKT)" nevű magyar cégről, amely a hír (álhír) szerint olajmezőt fedezett fel a Fertő-tó alatt, Fertőboz településtől öt kilométernyire északkeletre, a F

Egy órával később a hírügynökség visszavonta jelentését, mert rájött, hogy valaki előrehozott április elsejei tréfát űzött vele; egy bizonyos Communication Matters ügynökség nevében küldtek hozzá ilyen értelmű tájékoztatót. Mire az APA visszavonta jelentését, a Die Presse osztrák lap internetes kiadása már közölte is a hírt, valószínűleg riadalmat keltve a Fertő-tó (Neusiedler See) környékén élő osztrákokban.

A jelentés egyébként minden tekintetben hasonlít egy igazi hírre: kitér arra, hogy az "Április Kőolaj Társaság Kft." már engedélyt is kért a magyar államtól a próbafúrásokra, és gyors, kedvező válaszra számít. A várhatóan kedvező válasz után olajfúrótornyot létesít a tóban. A cég több mint 10 millió tonna kitermelhető kőolajjal számol a következő 15 esztendőre - "tudjuk meg" a jelentésből. Később az is "kiderül", hogy az "AKT" az egész mennyiséget Magyarországon akarja finomítani, majd a termékek zömét exportálni kívánja, egy részét éppen Ausztriába. A nagyobb hitelesség kedvéért a beugrató közölte az "AKT" alapítási évét, székhelyét (nem létező magyar helynevet adva meg), sőt "a cég vezérigazgatójának nyilatkozatát" is idézte.

Nem gyakori, de nem is példátlan az ilyen április elsejei tréfa a hírügynökségek és a sajtó gyakorlatában: az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség például olyan hírt közölt 1996 április elsején, amely szerint az orosz állami duma képviselőinek egy csoportja kezdeményezte a Varsói Szerződés helyreállítását. Miután sikerült rémületet keltenie egész Közép- és Kelet-Európában, kedélyesen bevallotta, hogy csak viccelt.
Forrás: MTI