Gyurcsány a reform folytatásáról

Gyurcsány Ferenc azt kérte a koalíciós pártoktól, hogy április 30-ig dolgozzák ki az egészségügy átalakításának következő két évre vonatkozó programját, amelyben a fő szempont a napi biztonság, a minőségjavítás, valamint a rend és a kiszámíthatóság.

A miniszterelnök-pártelnök az MSZP-frakció előtt az országos pártértekezleten történtekről szóló hétfői beszámolójában ezzel összefüggésben elmondta, hogy a szombati bejelentést követően hétfő reggel találkozott Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel, és tájékoztatta őt arról, hogy árpilis 30-ával menti fel posztjáról.

A miniszterelnök a frakcióülés sajtó számára is nyilvános részén nem említette azt, hogy a bejelentés koalíciós feszültséget okozott volna, illetve, hogy az SZDSZ nem fogadta el az egészségügyi miniszter menesztését.

Az egészségügyről szólva azt mondta, úgy kell továbbvinni az utolsó nagy reformtörvény, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény ügyét, hogy a biztosítottak jobban a magukénak érezzék az ügyet, sokkal inkább a biztosítottakról szóljon a kérdés.

Gyurcsány Ferenc szerint a pénztártörvényt nem feladni kell, hanem új megoldásokat kell találni hozzá.

A politikus szerint a hétvégi tanácskozás lezárta a kormányzás első két évét. Mint mondta, a pártértekezleten volt kritika és elismerés is, az előbbiből talán több.

Hozzátette: szombaton arra biztatták, hogy ne forduljon vissza, a 2006-os kormányprogram fő irányát meg kell tartani, a lényeget illetően nincs ok elbizonytalanodásra.

A kormányfő elmondta: az értekezleten figyelmeztették arra, hogy az egyensúlyi kérdések mellett egyre inkább a növekedési kérdéseket kell a kormányzás homlokterébe állítani.

"Olyan gazdaságpolitikai, fejlesztéspolitikai, ha kell társadalompolitikai intézkedéseket kell tenni, amely a következő időszakban az egyensúly, ha úgy tetszik a konvergenciaprogram megtartása mellett, annak veszélyeztetése nélkül, egyre inkább a növekedésről szól" - fogalmazott.

A miniszterelnök szavai szerint nincs szükség kevesebb reformra, de több biztonság kell. Úgy kell folytatni a reformpolitikát, hogy az ne járjon a kiszámíthatóság, a nyugalom, a biztonság csökkenésével, azaz "bársonyosabbá kell tenni a reformpolitikát" - hangoztatta.

"Változatlan célok, új megoldások" - foglalta össze a pártértekezlet tanácsát a politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint olyan megoldásokat kell találni - a reformpolitika céljainak megtartásával - amelyekben összekapcsolódik a nemzeti célok szolgálata és az egyéni érdek.
Mint mondta, a kormányprogramot érdemes átgondolni, ha kell, felülvizsgálni.

A miniszterelnök közölte: a pártértekezleten a felsőoktatás és a közoktatás területén a megkezdett reformok folytatását szorgalmazta. Hozzáfűzte: az oktatás területén a koalíciós pártok között nem lát vitát.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy szociális kérdésekben nagyon sok konzultációra van szükség; keresik az ösztönzőket, hogy jobban megérje dolgozni.

Elmondta, hogy az országos pártértekezlet után a következő két év feladatait kell meghatározni. Úgy vélte, ki kell nyitni minden kérdést, hogy semmi ne lehessen tabu.
Forrás: MTI