Bársonyos reformok szabad bársonyszékekkel

A nemrég megtörtént bejelentések – SZDSZ-miniszterek visszahívása, egymást kritizáló megjegyzések - eredményeként megindult a harc a szabadon hagyott pozíciókért. Már csak az a kérdés, hogy ez az osztogatás megmenti-e Gyurcsány Ferencet és kormányát

Az MSZP belső köreiben az a hír járja, hogy Gyurcsány párton belüli támogatottsága igencsak minimális, legfeljebb 60 százalékos, avagy a frakció menti meg mostanában. Ezért egy olyan megoldás felé mozdult el, hogy a kisebbségi kormányzással eloszthat még pár bársonyszéket, mellyel magához köt pár prominens párttagot, így biztosítva a saját pozícióját. A kormányzás ilyesformán másodlagos, jelenleg a párt támogatásért lobbizik az elnök úr. Igaz, hogy ezzel legfeljebb 2-3 hónapot nyerhet, hiszen ezt követően a feladatok között még szerepel pár fekete leves, azaz kemény megszorító intézkedés, amit meg kell etetni a lakossággal és a bársonyszékbe ültetett párttársakkal kell végrehajtatni. Márpedig senki sem szeret ücsörögni egy kényelmetlen bársonyszékben.

Tehát Gyurcsány Ferenc mosolya kissé kínvigyorba hajlik és egyre nyilvánvalóbb, hogy bukás lehet ennek a vége. Mindössze az időpont a kérdéses. Kisebbségi kormányzásban ugyanis kegyetlen nehéz helyzetbe kerülnének. Ugyan vannak, akik belemennek majd pár törvénytervezet megszavazásába, de a tervezett reformok zöme megvalósítatlan marad, aminek megint mi isszuk meg a levét.

Persze kisülhet ebből még valami jó is. Ugyanis kényszerűségből előfordulhat, hogy végre érdemi kommunikáció lesz az országot érintő legfontosabb ügyekről és nem mellébeszélés, szimpla pártpolitikai, hatalomkereső hozzáállású gondolatokat puffogtatnak majd a parlamentben. Ez már-már álomszerű képlet lenne, de szinte biztos, hogy erre nem kerül sor, hiszen a Fidesznek nem érdeke ennek a kormánynak az életben tartása, s feltételezhető, hogy addig fojtogatja majd Gyurcsány kisebbségi kormányát, míg az feladja a kilátástalan küzdelmet és kiírják az előrehozott választásokat.

Persze ez sem lenne jó, hiszen ezzel a Fidesz mindössze azt bizonyítaná, hogy nem hajlandó az ország érdekeinek alávetni magát és kompromisszumot keresni, hanem csak a hatalom megragadása érdekli.

Ez az egész tehát sehogy sem jó. Lehet, hogy igaza van Uj Péternek és tényleg jöjjön az „Ember, Aki Még Sohasem Hazudott”.