A patak majd kitisztítja

Amerikai kutatók csapata három éven át vizsgálta az Egyesült Államok és Puerto Rico patakjait, hogy kiderítsék, mi történik a vízbe mosódott nitrogénnel. Eredményeik, amelyeket a Nature című szaklapban publikáltak, az eddigi legteljesebb képet adják arról

Ha ugyanis (a műtrágyák és hulladékok csurgaléklevével) túl sok nitrogén kerül az élővizekbe, algák lepik el azokat, és ez oxigénhiányhoz, végső soron pedig a halak, rákok, kagylók pusztulásához vezethet.

A folyók és patakok azonban egyfajta "veseként" jelentősen képesek javítani a vízminőségen, mint ahogy azt a mostani kísérlet is bizonyítja. A kutatók a nitrogén nem radioaktív, tizenötös izotópjának kis adagjait juttatták nyolc régió hetvenkét patakjába - így tudták nyomon követni a nitrogén útját.

A nitrátot parányi algák, gombák és baktériumok kebelezték be, valamint jelentős mennyiség alakult át ártalmatlan gáznemű nitrogénné a denitrifikáció nevű bakteriális folyamat révén. Kiderült továbbá, hogy a természetközeli állapotú, szeszélyesen kanyargó patakok hatékonyabban tudják megszűrni a szennyeződéseket, mint gyors folyású, szabályozott társaik. Az ember azért "egyenesíti ki" a folyóvizeket, hogy azok gyorsabban vezessék el a szenny- illetve csurgalékvizet, de pont ez gátolja meg őket abban, hogy megtisztítsák azt. A megoldás az lehet, hogy a településektől és a művelt területekről egy pufferközegbe, egy mesterséges vizes élőhelyre vezetik a vizet, ahol annak maradna ideje megemésztenie a nitrátokat.

Ez a tanulmány mindenestre segíthet abban, hogy miként gazdálkodjunk okosan élővizeinkkel és tájainkkal.
Forrás: MTI