Az elfelejtett állatok

Magyarország is csatlakozik a kóbor kutyák védelméért indított európai kampányhoz - jelentette be az akció magyar felelőse, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke szombaton Pécsett.

"A nemzetközi kampány keretében szeptemberig százezer magyar állampolgár aláírását szeretnénk összegyűjteni és eljuttatni az Európai Bizottsághoz, valamint az Európai Parlamenthez, hogy végre ismerjék el felelősségüket (...) a kóbor kutyák iránt" - mondta Farkas Tamás sajtótájékoztatón. Az ívet elsőként a pulijával érkezett Demjén Ferenc előadóművész látta el kézjegyével.

Az egyesületi elnök hangsúlyozta: számos uniós államban még mindig tömegesen ölik a növekvő számú kóbor kutyákat ahelyett, hogy megakadályoznák szaporodásukat. Az "elfelejtett állatok" ügyének felkarolása az Európai Unió 2006-ban elfogadott állatvédelmi akcióterve és a tavaly meghozott állategészségügyi stratégiája miatt is időszerű - fűzte hozzá.

Farkas Tamás rámutatott, a cél olyan pénzügyi alapok létrehozása, melyekből megfelelő számú és színvonalú állatotthon épülhetne és finanszírozhatók a négylábúak tartása, gyógyítása. Eddig a kampányt indító Németország mellett Ausztria, Olaszország, Görögország, Spanyolország és Franciaország csatlakozott az aláírásgyűjtéshez.

Forrás: MTI