A Fidesz elítéli a kínai rezsim tibeti megtorló akcióit

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országos választmánya határozottan elítéli a kínai kommunista rezsim tibeti megtorló akcióit, és a szabad világ felhívásához csatlakozva követeli azok azonnali beszüntetését - írja a tibeti jogsértésekről szombato

A Fidesz szerint magát demokratának valló politikai erő nem tűrheti el az emberi és kisebbségi jogok Peking által demonstrált tömeges sárba tiprását, a tibeti lakosság és a dalai láma megfélemlítését.

A kínai hatóságok felelőssége az erőszak megállítása, valamint a békés párbeszéd megkezdése a megbékélésről és autonómiáról Tibetben - hangoztatják a nyilatkozatban, amelynek kiadói kiállnak a gyülekezési, egyesülési, a vallási, szólás és sajtószabadság megteremtése és a kisebbségi jogok biztosítása mellett.

Mint írják, a Fidesz rendszerváltó pártként morális kötelességének érzi, hogy felemelje a szavát és tiltakozzon, amikor egy kommunista rezsim brutális eszközökkel lép fel saját állampolgárainak szabad akaratával szemben.

A kínai kommunista rezsim tibeti fellépésével nemcsak az emberi és polgári szabadságjogokat tagadja, hanem a közelgő olimpiai játékok szellemiségét is súlyosan megsérti - hangoztatja a Fidesz. A párt ezért arra szólítja fel a kínai hatóságokat, biztosítsák a pekingi nyári olimpiai játékok méltó megrendezését.

Forrás: MTI