Jól járnak a hajléktalanok

Végre egyszer a hajléktalanok járnak jól Szlovákiában. Közülük is csak azok, akik van zsebrádiójuk. Április elsejétől ugyanis hatályba lép a közelmúltban megszületett törvény, amely úgy rendeli, hogy mindenki köteles rádió-és tévé-előfizetési díjat fizetn

A "konnektortörvénynek" elkeresztelt kódex értelmében a szlovák közszolgálati rádió és televízió műsorainak vételéért ezen túl nem csak azok kötelesek fizetni, akiknek rádió- és tévékészülékük van, hanem gyakorlatilag mindenki, akinek lakása, háza, háztartása, háromnál több alkalmazottja van. Mindenki, akinél konnektor van a falban. A nem készülékfüggő, hanem áramfüggő törvény ugyan heves ellenkezéseket váltott ki, de ez a jogalkotót nem zavarta, mert így a közszolgálatai média évi egymilliárd koronával nagyobb összegen, több mint három milliárd koronán osztozhat: hetven százalék a televízióé, harminc a rádióé. Havonta összesen 140 korona, mintegy ezer forint.

Ráadásul ezt az összeget a háromnál több alkalmazottat foglalkoztató munkaadó egy tarifatáblázat szerint köteles fizetni. Ha háromnál több, kilencnél kevesebb alkalmazottja van, akkor még ő is belefér a havi 140 koronába, de ha az alkalmazottainak száma 999, akkor már havi hatezret fizet, ha pedig 1001 embert, vagy annál többet foglalkoztat, akkor a havi díjkötelezettsége 14 ezer korona. Óvodák, iskolák, kórházak, szanatóriumok, nyugdíjasházak mentesülnek.

A díjbeszedést végrehajtandó feladattal a rádió és a televízió közös vállalatot hozott létre, miközben a szlovák közszolgálati televízió sok éve képtelen kievickélni a hullámvölgyből: nincs igazgatója, az ellenzék folyton cenzúrával vádolja. "Honnan tudja, hogy cenzúrázzák, ha egyszer nézhetetlen" - hangzott a közelmúltban az epés megjegyzés az egyik kereskedelmi televízióban.

A díjfizetéstől egyedül az mentesül, aki súlyos testi fogyatékost ápol, vagy maga is testi fogyatékos. Ezt azonban bizonyítnia kell. Kedvezmény is van. A nyugdíjas csak az előfizetői díj felét fizeti, de csak akkor a felét, ha a háztartásában nincs rendszeres jövedelemből élő személy, vagy ha mégis, akkor az segélyből él. Ezt is igazolni kell. Ha a polgár díjköteles, mert van villanyórája, konnektora, de harminc napon belül mégsem fizeti meg a havi száznegyvenet, akkor a bíróság automatikusan minden havi késedelemért ötszáz korona bírságot ró ki rá.

Szlovákia hegyes vidék. Ahol hegyek, ott völgyek is vannak, a völgyekben falvak, és több ilyen falut a rádió és a televízió hullámai egyelőre elkerülnek, vagy ha mégsem, akkor azok valamelyik lengyelországi adótóronyból "buknak le" a völgybe. Így a Zamagurie nevű hegyközi faluban is, ahol a sok házban épp ezért nincs se tévé, se rádiókészülék. Konnektor azonban van, így aztán a jövőben fizetni kell: havi száznegyvenet. "Rablás" - mondják az érintettek, akik évek óta hasztalan követelik a kábeltelevíziót.

Forrás: MTI