Felháborodott a BAZ megyei MSZP frakció

Elutasítja és felháborítónak tartja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés szocialista frakciója azt a Magyar Gárdára vonatkozó kijelentést, amit a közgyűlés ülésén tett a Fidesz-KDNP frakcióvezetője - jelentette ki Kormos Dénes szocialista frakcióvezető

Kormos Dénes a szocialista frakcióvezető-helyettessel, Gyárfás Ildikóval közösen tartott sajtótájékoztatóján kiosztotta azt a közgyűlés jegyzőkönyvéből származó, szó szerinti másolatot, amelyben az általuk elutasított megnyilvánulás szerepel.

A csütörtöki közgyűlési ülésen a rendőrség éves beszámolójának kapcsán szólalt fel Panyik József (Fidesz-KDNP) frakcióvezető, aki a dokumentumban leírtak szerint a Magyar Gárda megalapításának általa vélt indokaira is kitért - idézte fel Kormos Dénes.

Panyik József a jegyzőkönyv tanúsága szerint úgy fogalmazott, hogy "ha az állampolgár úgy látja, hogy nem tudja megszervezni, nem tudják biztosítani a testi épségét, a vagyonát, elkezd szerveződni, s ezért lehet minősíteni a Magyar Gárda létrehozását, de végül is a Magyar Gárdát nem azért hozták létre, hogy alapból rasszista magatartást fogalmazzanak meg, hanem azért, mert végül is valamilyen módon félnek az emberek, s valamilyen módon próbálják megszervezni a saját védelmüket, mert látják, hogy az, akitől ezt egyébként el kellene várni; - a rendőrség - ezt nem képes megoldani".

Kormos Dénes közölte: a Fidesz frakcióvezetője ezzel a gondolatmenettel nézete szerint legitimálta a Magyar Gárdát, s ennek kapcsán azt is kiemelte, hogy az országban egyre markánsabban jelennek meg a szélsőségek.

Gyárfás Ildikó ehhez azt is hozzátette, hogy ha valamire büszke lehet a megye, az épp a rendőrség munkája. A kiváló eredményeket az adatok is bizonyítják, hiszen a borsodi rendőrség mutatóival szinte mindenütt az első helyen szerepel. Mint mondta, ezért határozottan visszautasítja Panyik József azon véleményét is, hogy a beszámoló a "kormányzati többség véleményét tükrözi".

A két politikus szerint a közgyűlési ülésen az ellenzék részéről senki sem határolódott el Panyik József gondolataitól, pedig egy hivatalos fórumon politikai hibának számít, ha nem reagálnak az ilyen megnyilvánulásokra.
Forrás: MTI