Arra kérték Schmitt Pált, hogy ne vegyen részt az olimpia megnyitóján

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság (TST) elnöke azt kérte a Magyar Sport Házánál felolvasott nyílt levelében, hogy Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke ne vegyen részt a pekingi ötkarikás játékok megnyitó ünnepségén, továbbá azt jav

A levélben egyúttal azt kéri a TST, hogy amennyiben Kína továbbra sem tartja tiszteletben az emberi jogokat és minden tiltakozásra brutalitás a válasza, a MOB fontolja meg és helyezze kilátásba a pekingi játékok bojkottját.

Hendrey úgy véli, azzal, hogy Kína otthont adhat a játékoknak, beszennyeződik az olimpiai eszme, s ezt alátámasztandó a társaság tagjai olyan képeket tartottak a magasba, melyeken megvert és megkínzott tibetiek láthatóak.

A levelet Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója vette át, aki megígérte, mérlegelik a lehetőségeket.

A pekingi olimpia bojkottjának lehetősége azután merült fel világszerte, hogy március elején buddhista szerzetesek tüntetéssorozatot kezdtek Tibetben, megemlékezve a 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetéséhez vezetett. Egyúttal tiltakoztak azellen, hogy Peking nyerte el a 2008-as játékok rendezési jogát. A megmozdulások zavargásokba torkollottak, a hatósági fellépéseknek a tibeti emigráns kormány szerint több száz halálos áldozata van.

Forrás: MTI