A kutya biztos vacsorája

Bizonytalan, mint a kutya vacsorája - hangzik a régi mondás. Állatorvos szerzőnk éppen ezt a bizonytalanságot szeretné - legalább az információk szintjén - eloszlatni, rámutatva, hogy miként őrizhetjük meg a helyesen megválasztott falatokkal kedvencünk eg

Elgépiesedett, és felgyorsult világunkban már szinte nem is érünk rá enni. Sokkal egyszerűbb (bár nem olcsóbb), ha bemegyünk egy gyorsétterembe, ahol hamar végzünk az elemózsiával, és - sajnos gyorsan el is felejtjük azt, ugyanis csak rövid időre veszi el éhségünket. Megoldás az otthon - magunknak - készített étel, de nincs mindenkinek ideje naponta órákat pepecselni a bevásárlással, az ételek előkészítésével, és a főzéssel.

Kedvenceinkkel is így vagyunk. Sok állattartónak nem jut ideje és energiája arra, hogy a munkából hazajövet még külön menüt állítson össze, netán süssön-főzzön kedvencének, inkább ad neki enni valami készen kaphatót, s megérti, ha az ilyesmit csak hosszas ösztökélésre kebelezi be a kutya vagy a cica.

Ez adta az ötletet egy vállalkozáshoz, amely azzal a céllal jött létre, hogy levegye ezt a gondot a hobbi-kutyatartók népes családjának vállairól, és egyszerűen, ráadásul olcsón hozzájuttatja az állatokat a számukra optimális összetételű házikoszthoz. Főtt ételeik ugyan fűszerezés nélküliek, de a felhasznált anyagok és a higiénia alapján akár emberi fogyasztást is szolgálhatnának, ám kifejezetten kutyák részére készülnek, gondos állatorvosi felügyelettel és jóváhagyással. Megrendelni a kutyamenüt egyelőre csak a főváros négy kerületében lehet, de a kezdeményezés megéri az országos figyelmet.

Hogy miért? Saját állatainkkal együtt élve láthatjuk, hogy a jelenlegi ételkínálat szinte csak konzervből és száraztápból áll, ha a családnak szánt ételből nem osztozunk a kutyával. Tény, hogy ha jó minőségű kutyaeledelt veszünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy azok beltartalmilag teljes értékűek. Meg aztán kényelmes is, ha elég egy dobozt levenni a polcról, s már meg is oldottuk vele a kutya vacsoráját. Ám érdemes többet is tudnunk kedvenceink valóságos igényeiről.
Sok ismeretre van szükség ahhoz, hogy kutyánk ellátása megfelelő legyen. A kutyák táplálékigényét az életkoruk, az életmódjuk és az egészségi állapotuk szabja meg. A kölykök megfelelő fejlődésükhöz például sok tápanyagot, főként fehérjét igényelnek, de ugyanez a fehérjeadag felnőtt korban az élettartam megrövidüléséhez vezethet, mert túlterheli a veséket, vesebeteg állatok számára pedig rövid távon is nagyon ártalmas lehet. A különböző betegségek is megváltoztatják a szervezet tápanyagszükségletét, sok esetben éppen a megfelelő diéta a gyógykezelés lényege.

Minél jobb a táplálék minősége, annál kisebb bizonyos megbetegedések valószínűsége. Természetesen még a prémium minőségű tápok etetése sem garantál betegségmentességet, de a jó minőség a betegségmegelőzés egyik nagyon fontos eleme. A megfelelő alkalmazás szükségességére pedig jó példa az, hogy ahol megengedhetik maguknak a kutyatartók a prémium minőségű tápok etetését, például az Egyesült Államokban, ott a kutyák csaknem fele túlsúlyos. Ez pedig, jó táp ide, jó táp oda, megrövidíti a kutyák életét.
Korábban a kutyákat tradicionálisan ételmaradékkal etették. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy jó vele kiegészíteni a monotonnak tűnő étrendet, de csínján kell bánni az ilyesmivel. Az ételmaradékok fogyasztása azt eredményezheti, hogy állatunk válogatóssá, étvágytalanná válik. Emellett - különösen a fűszeres, vagy zsíros ételek - emésztési problémákat okozhatnak. Néhány kutya nem képes megemészteni a tejet, ezért hasmenést kap tőle. A zsír pedig különösen veszélyes, mert súlyos lezajlású heveny hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

A kimondottan a kutyának előállított, kiegyensúlyozott házikoszt jobban megfelel az igényeknek. Ebben megfelelő arányban legyenek az állati és a növényi eredetű tápanyagok. Sokféle recept létezik, de mindegyikre igaz, hogy nem fedezik a kutya szervezetének összes tápanyag-igényét, ezért nem érnek fel a jó minőségű gyári tápokkal. További hátrányuk, hogy sokat kell dolgozni velük, és nehézkes a tárolásuk is.

Ha házikosztot adunk kedvencünknek, akkor is legyen mellette mindenképpen jó minőségű száraztáp! Így már szinte minden tőlünk telhetőt elkövettünk annak érdekében, hogy kedvencünknek a legegészségesebb táplálékot biztosítsuk. Fontos, hogy ne egyszerre nagy adagban adjunk enni, mert így elkerülhető az esetleges gyomorcsavarodás veszélye, ami leginkább a nagytermetű kutyákat érinti. Szintén fontos, hogy minden étkezés mellé biztosítsunk elegendő friss vizet, mert anélkül nem teljes a kutya vacsorája.
Forrás: MTI