Bukaresti NATO-csúcs a bővítésről

A NATO további bővítésével, az afganisztáni nemzetközi erők megerősítésével, a rakétapajzs közép-európai telepítésével, az energiabiztonsággal és a koszovói helyzettel foglalkozik a szervezet bukaresti csúcsértekezlete - mondta Kurt Volker, az amerikai kü

Volker magyar újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a NATO folytatja a szervezetnek azt a fajta átalakítását, amelyet a hidegháború befejeződése után elkezdett. Folytatja önmaga bővítését és expedíciós képességének növelését. Az április 2-4-i bukaresti csúcson döntés születik arról, hogy Horvátország, Albánia és Macedónia közül melyek lesznek azok, amelyeket tagnak hívnak meg, valamint arról, hogy Ukrajnát és Grúziát meghívják-e a NATO tagsági akciótervébe (MAP), amelyet a csatlakozási folyamat "előszobájának" tekintenek. A tagállamok várhatóan közös nevezőre jutnak az amerikai rakétapajzs közép-európai telepítését illetően is.

Az energiabiztonság tekintetében a NATO-nak az a célja, hogy minden ország piaci körülmények között jusson hozzá az energiához, hogy az energiaforrások és a beszerzési csatornák minél sokrétűbbek legyenek, és hogy egyik energiaforrás se tudjon monopolhelyzetre szert tenni a világban - mondta az államtitkár-helyettes.

Volker szerint semmiképp nem volna jó Koszovó etnikai elvű megosztása, mert az csak növelné az etnikai konfliktusok veszélyét. A függetlenné vált szerbiai tartománynak egyben kell maradnia, a NATO-nak pedig továbbra is hozzá kell járulnia a Balkán stabilitása és biztonsága erősítéséhez - tette hozzá.

Kurt Volker, mint a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős osztályának vezetőhelyettese, az Egyesült Államok és Európa közös globális problémáinak megoldásával foglalkozik kétoldalú kapcsolatokon és olyan intézményeken keresztül, mint a NATO vagy az EBESZ.

Ezenkívül feladata a stratégiai tervezés és a minisztériumnak a kongresszussal való kapcsolattartása. 1994 és 1997 között a budapesti amerikai nagykövetségen teljesített szolgálatot, katonapolitikai kérdésekkel foglalkozott. Részt vett azokon a tárgyalásokon, amelyeknek eredményeképpen Magyarországon amerikai katonai támaszpontokat hoztak létre a boszniai IFOR- és SFOR-missziók támogatására. George Bush elnök januárban kinevezte őt az Egyesült Államok új NATO-nagykövetévé, ami megerősítésre vár a washingtoni szenátusban.

Forrás: MTI