SZDSZ: bizalmatlanság a Veszprém megyei elnökkel szemben

Az SZDSZ Veszprém Megyei Választmányának három alelnöke írta alá azt a levelet, amelyben arról értesítik a megyei elnököt, hogy a 22 tagú testületből döntő többségben (tizenheten) e héten péntekre rendkívüli választmányi ülést hívtak össze, és ott vele sz

Erről Tihanyi László, az SZDSZ Veszprém megyei elnöke (a balatonfüredi szívkórház főorvosa) értesítette kedden az MTI-t. Hangsúlyozta ugyanakkor: sajnálatos módon az alelnökök nem ismerik a párt alapszabályát, ugyanis a választmány ülését csak az elnök hívhatja össze.

Elmegyek a tizenhetek összejövetelre és közlöm, hogy ez nem választmányi ülés, továbbá tájékoztatom őket arról is, miszerint az alapszabályban nem szerepel a bizalmatlansági indítvány intézménye - mondta Tihanyi László. Megjegyezte: az SZDSZ alapdokumentumai nem ismernek olyan intézményt, ami az elnök visszahívhatóságát jelentené.

A liberálisok Veszprém megyei elnöke hangsúlyozta: nem mond le, "az ugyanis nem komoly és megindokolt álláspont, hogy egy néhány soros levélben annyit közölnek: megingott a bizalmuk bennem" - tette hozzá.

Tihanyi László valószínűsítette, hogy amiatt orroltak meg rá társai, mert közismerten "kókista", és mindig határozottan kiállt az országos pártelnök mellett. Emlékeztetett arra, hogy a múlt héten két közleményt is megfogalmazott: az egyikben Fodor Gábort és Gulyás Józsefet szólította fel, hogy határolódjanak el T. Asztalos Ildikótól, a másikban pedig Gulyás Józsefnek és Bőhm Andrásnak a rendkívüli országos küldöttgyűlés összehívását szorgalmazó véleményét helytelenítette. "Nem Kóka János érdekében történtek a borsodi küldöttszervezések" - írta akkor.

A politikus emlékeztetett: tavaly tavasszal azzal a Dióssy Lászlóval szemben választották 11:8 arányban megyei elnökké, aki a Fodor Gábor által vezetett minisztérium szakállamtitkára. Tihanyi László szerint a választmányi üléseken az elmúlt egy évben a 22 tagból soha nem jelentek meg többen ötnél-hatnál. Jellemzőnek nevezte, hogy március 6-án, amikor Kóka János pártelnök Veszprémben zárta a párt népszavazással kapcsolatos vidéki kampányát, a megyei választmány ülésére csak négyen mentek el.

Horváth László, a levelet aláíró egyik választmányi alelnök az MTI-nek hangsúlyozta: semmi köze az SZDSZ országos ügyeinek a Tihanyi Lászlóval szembeni bizalmatlanságukhoz.

Szó nincs arról, hogy ki kókista és ki fodorista. Egyszerű a helyzet: Laci egy kiváló orvos, de alkalmatlan pártvezetőnek - mondta Horváth László, aki korábban az SZDSZ megyei elnöke volt. Hozzátette: egy éve a választmány szinte nem is létezik, a testületet az elnök elhanyagolta, senkivel semmit nem beszél meg. Szerencsétlen volt ugyanakkor az a sajtónyilatkozata a népszavazás előtti napokban, hogy szerinte "mindenki szavazzon úgy, ahogy akar" - mondta Horváth László.

Molnár Margit, a levelet aláíró másik megyei alelnök szerint Tihanyi László elnöki módszereivel szemben már hónapok óta "fokozódott az elégedetlenség és az ellenállás", s főleg a tagság méltatlankodott, hogy az elnök "nem szab irányt a dolgoknak, nem fogja össze a pártot, a tagság nem tudja, merre haladnak".

Kenézné Berei Györgyi, az SZDSZ harmadik megyei alelnöke, Felsőörs polgármestere annyit jegyzett meg az MTI-nek, hogy "Laci elszabadult, mint a hajóágyú". Szerinte Tihanyi László kiváló orvos, de nem vezetői alkat. Az nem járja, hogy semmit nem beszélt meg a választmánnyal, még az alelnökökkel sem - tette hozzá. Megjegyezte: tudja jól, hogy ha az elnök pénteken nem mond le, akkor ők nem tudják leváltani.

Forrás: MTI