Ideiglenesen hazánkban állomásozó amerikaiak

Az elkövetkező két hétben Ferihegyen, Budapest nemzetközi repülőterén állomásozik az amerikai légierő hat légi utántöltő repülőgépe. Románia feletti bevetéseiken ezek a tankerek látják majd el üzemanyaggal az április 2–4. közötti bukaresti NATO-csúc

A lap ismertetése szerint vasárnap délután szállt le Ferihegyen a feladatban részt vevő első három KC–135-ös repülőgép, amelyek az angliai Sussexben lévő Mildenhall légibázisról érkeztek.
Még a múlt hét közepén C–17-es óriás szállító repülőgépek és szárazföldi járművek hozták Ferihegyre azt a számos kiszolgáló-berendezést, amellyel üzemeltetik a gépeket.

A lap értesülései szerint a tankerek még a bukaresti csúcstalálkozó előtti napokban megkezdik a rendszeres repülést, hogy a NATO állam- és kormányfőinek érkezésekor már biztosítva legyen a vadászgépek folyamatos őrjárata.

Az amerikai kontingens magyarországi tartózkodásához nem kellett parlamenti felhatalmazás, mivel NATO-feladatban való részvételről van szó. Legutóbb Szerbia bombázása idején állomásoztak amerikai légi utántöltő gépek Ferihegyen.
Forrás: MTI