Elfogadhatatlan az egyre gyakoribb erőszak

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége félelmetesnek és megdöbbentőnek tartja az elmúlthéten napvilágot látott, nyolcadik kerületi fizika tanár verésével kapcsolatos történéseket.

Sajnálattal állapítja meg, hogy az eddigi nyilatkozatokban nem fogalmazódott meg egyetlen határozott, világos elhatárolódás a "diákerőszak" e sajátos megnyilvánulása ellen, s elmaradtak a pedagógusok védelme érdekében megfogalmazandó megnyilatkozások is.

Elfogadhatatlan, hogy az intézmény igazgatója nem a vétlen és munkáját tisztességgel végző tanárt vette védelmébe.

Elfogadhatatlan, hogy a tanulók és hozzátartozóik részéről lassan mindennapossá váló, a fizikai erőszakot sem mellőző megnyilvánulások szankció nélkül maradnak.

A MÖSZ szükségesnek tartja, hogy a jelenlegi szabályozatlan és következmények nélküli helyzetet, egy jóval szigorúbb, egyértelmű szabályozásnak kell felváltania. Ezért a MÖSZ az önkormányzatok, mint legnagyobb oktatási intézményfenntartók nevében felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul terjessze az Országgyűlés elé azokat a jogszabály módosító javaslatait, melyek megszüntetetik a pedagógusok sokszor fizikai épségét veszélyeztető megnyilvánulásokat. Egyben kéri a VIII. kerületi önkormányzatot, hogy intézkedéseivel hozza helyre az igazgató eddigi mulasztásait és állítsa helyre a megalázott pedagógus tekintélyét, emberi méltóságát.

Dr. Gémesi György elnök

Kiadó: Magyar Önkormányzatok Szövetsége

Forrás: MTI-OS