A természetben, a természetért, a természettel

A Természetről kiállításon résztvevő négy koreai és két német művész a kortárs képzőművészetnek Magyarországon nem annyira ismert ágának, a természetművészetnek a kéviselői. A természetben, a természetért vagy a természettel dolgozó alkotók művészetük köz

A kiállított munkákban a természet nagyon változatos formában van jelen: a természetes anyagok használatától a white cube típusú kiállítóterek geometriájának a természetessel való ellenpontozásáig terjed.

Kang, Hee-joon természetes anyagokból: magvakból és tüske-bozótból készített kollázsait a fény változása kelti igazán életre. A folyamatosan változó árnyék keltette hatás, az apró eltérések csak elmélyült szemlélődés után érzékelhető. Ko, Seung-hyun-t az ősi koreai hangszer, a Kayagum inspirálta, amikor Németrországban egy méretes fatörzset változtatott hangszerré. Kim, Tae-hyung koreai tintát használ kézi merített papírra, melyeken a természetben létező organikus formákat jeleníti meg. Jeon, Won-gil egy gipszformába öntött alma rothadásán keresztül érzékelteti az idő múlását, a természet örökérvényűségét. Emellett a sütőtök levelének mintázatát nyomtatja fehér textilre. Gerd Logemann egy ágakból és textíliából készíti alkotásait a térben, mely az organikus-geometrikus formák ellentétére épül. Ágakról, fűszálakról és egyéb természetes anyagokról készített rajzszerű fotóit is kiállítja. Anke Mellin a koreai mezőgazdaság elüzletiesedésének momentumairól készített dokumentációs fotóanyagát mutatja be. Érdeklődése középpontjában a változó fogyasztói szokások állnak, amely a kis közösségek piacainak eltűnését eredményezik. Másik munkájában egyszerű irodai székek ülőkéjébe ültet élő növényeket.

A kiállítás a Koreai Természetművészek Szövetsége, a YATOO tevékenységének, illetve az általa szervezett nemzetközi művészcsere-programnak köszönhetően jött létre. A 80-as évek eleje óta létező YATOO 2004 óta rendezi meg a Gonju Nature Art Binnálét. A kiállításon bemutatásra kerül a YATOO történetét és jövőbeli terveit bemutató dokumentáció is.
Forrás: mamu.hu