Jacques Rogge szomorú

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a hagyományos olümpiai lánggyújtó ceremónián történt incidens kapcsán kijelentette, szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem volt erőszakos.

"Úgy gondolom, mindig szomorú, ha ilyen jellegű megnyilvánulások fordulnak elő, de ezúttal nem voltak erőszakosak, és most ez a legfontosabb" - nyilatkozott a belga sportvezető az ünnepség után.
A rendezvényt több, az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdő aktivista zavarta meg. Összesen hárman akartak bejutni a beszédet mondó Liu Csi (Liu Qi), a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG) elnöke mögé, de ez csak egyiküknek sikerült. Ő viszont széttudta nyitni zászlaját, melyen a következő felirat volt olvasható: "Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat". A rendőrök azonnal közbeléptek, s elvezették a tiltakozót. Egy társa a háttérből kiabálta: "Szabadság! Szabadság!" A tüntetőket - akik a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet aktivistái voltak - előállították.

Az RSF később közölte, hogy "ha az olimpiai láng szent dolog, még inkább az az emberi jogok tiszteletben tartása".

"Nem hagyhattuk, hogy a kínai kormány átvegye az olimpiai lángot, a béke szimbólumát anélkül, hogy ráirányítsuk a figyelmet az emberi jogok ottani drámai helyzetére kevesebb, mint öt hónappal a játékok kezdete előtt. Az eljárás azokkal szemben, akik szabadon kifejezik gondolatukat, a sajtócenzúra, a tibeti hírzárlat egyaránt cselekvésre ösztönöz. Minden eszköz jó arra, hogy leleplezzük az alapvető szabadságjogok megsértésének kínai gyakorlatát. Amikor csak tudunk, tüntetni fogunk" - áll a szervezet közleményében.
Forrás: MTI